Маск наумио да гради подземни транспортни систем изеђу Чикага и његовог аеродрома

НАВОДНО ЋЕ СВАКО ЕЛЕКТРИЧНО ВОЗИЛО ПРИМАТИ 8-16 ПУТНИКА И ИЋИ БРЗИНОМ ДО 240 km/h

  • Обећава да ће путовање трајати само 12 минута. Метроом се сада стиже за 40-ак

          КОМПАНИЈА коју је основао генерални директор Тесле Илон Маск, Боринг Компани, изабрана да гради брзи подземни транспортни систем који ће за десетак минута превозити путнике од центра Чикага до МеЂунаордног аеродрома Охер.

          Свако појединачно електрично возило у предвиђеном систему тунела превозиће осам до 16 људи и путоваће брзином од 200 до 240 километара на час, саопштила је компанија на свом вебсајту.

          Компанија је навела да ће она финансирати целокупан пројект и да планира да убира приходе од карти и реклама. Није дата цена изградње, ни када би могла да почне.

          "Ни наш градоначелник ни Илон Маск нису стрпљиви људи, тако да очекујемо да ћемо одмах почети преговоре о изградњи, што је пре могуће, и реализоваћемо овај пројекат у блиској будућности", рекао је данас заменик градоначелника Роберт Ривкин.

          Када је ове недеље најавио пројекат, портпарол градоначелника Чикага Рама Емануела, Адам Колинс је рекао да ће превоз од центра града до аеродрома трајати око 12 минута.

          Сада је око 40 минута потребно да се стигне до аеродрома чикашким метроом. Алтернатива, односно путовање аутомобилом може да траје дупло дуже од тога.

          Ривкин је рекао да се процењује да ће карта коштати између 20 и 25 долара, што је знатно ниже од цене таксија за вожњу до аеродрома. Карта за метро са Охера кошта пет долара.

          Званичници Чикага већ више од десет година говоре о брзом превозу између аеродрома Охер и центра града, али то се још није реализовало. Остварење тог пројекта и то без оптерећивања пореских обвезника, био би велики подвиг за Рам Емануела, који ће се идуће године кандидовати за трећи мандат.

          Маск је у мају рекао да је тунел изграђен испод предграђа Лос Анђелеса за тестирање транспортног система скоро готов, и да ће грађани за неколико месеци имати прилике да га бесплатно испробају. Он је такође помињао могућност тунела за брзи превоз који би повезивао Вашингтон и Њујорк.

          Маскова главна компанија Тесла је прошле године имала тешкоће да оствари годишњи профит први пут у 15 година од када послује. Маск је у уторак објавио да ће Тесла отпустити око 3.600 запослених да би смањила трошкове. Он је рекао да то износи око девет одсто радне снаге компаније од 40.000 људи.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари