Више америчких музичара се укључило у „клечећу кампању“ против Трампа

ПОДРЖАО ИХ И СЛАВНИ КОШАРКАШ МАЈКЛ ЏОРАН КОЈИ ЈЕ САДА ВЛАСНИК КЛУБА ШАРЛОТ ХОРНЕТС

  • На фестивалу у Лас Вегасу је клекнуо репер Посднуос, док је певач Џон Леџенд објавио слику на Инстаграму како је клекнуо током наступа у Хамбургу у Немачкој. Слично је урадио и лидер групе Перл џем (Pearl Jam) Еди Ведер на фестивалу у Тенесију

        ВИШЕ америчких музичара изразило је солидарност с играчима америчког фудбала који протестују због позива председника САД Доналда Трампа да буду отпуштени играчи који не стоје током извођења химне.

        Трамп је од власника тимова америчког фудбала у NFL-у тражио да отпусте играче који током химне клечећи протестују због полицијске бруталности и расне неправде, што је наишло на већи протест играча.

        Солидарност с фудбалерима изразили су, између осталих Фарел Вилијамс, Стиви Вондер, Посднуос из Де ла соула, као и рокер Еди Ведер, пренео је Њујорк тајмс (The New York Times).

        Вилијамс је на хуманитарном концерту у Шарлотсвилу, где је ове године дошло до расних сукоба после протеста екстремних десничара, клекнуо у знак подршке.

        „У Вирџинији сам сада, код куће сам. Нико не може да ми каже шта да радим ако желим да клекнем“, рекао је Вилијамс.

        Симболичан протест започео је квотербек Сан Франциска Колин Каперник који је у августу 2016. клекнуо током извођења химне из протест због односа према црнцима и неправде. Његов гест је после следило још неколико играча америчког фудбала, да би после Трамповог позива власницима тимова да их отпусте, јуче то урадило више од 100 играча.

        И други музичари придружили су се протесту „клекни“. На фестивалу у Њујорку, Стиви Вондер је у суботу био на позорници с Дејв Метјус бендом (Dave Matthews Band) када је клекнуо на оба колена, после чега му се придуржио и Дејв Метјус.

        На фестивалу у Лас Вегасу је клекнуо репер Посднуос, док је певач Џон Леџенд објавио слику на Инстаграму како је клекнуо током наступа у Хамбургу у Немачкој. Слично је урадио и лидер групе Перл џем (Pearl Jam) Еди Ведер на фестивалу у Тенесију.

        Осам главних глумаца у бродвејској представи „1984“, по роману Џорџа Орвела, клекло је када је требало да се поклони публици.

        На јучерашњим утакмицама NFL-а, двоје певача се такође придружило протесту. Певачица Меган Линзи је клекла у Нешвилу пошто је отпева химну, док је Рико Лавел у Детроиту клекнуо док је певао последњи стих.

        Трамп је јуче позвао на бојкот NFL утакмица како би се казнили играчи који протестују током интонирања националне химне и поновио да играчи, који из протеста клече током свирања химне, треба отпустити или суспендовати.

        После Трампових претњи јуче је више од 100 играча седело или клечало, док је један тим одседео интонирање химне у свлачионици.

        Спор Трампа и спортиста заоштрио се у петак када је кошаркаш Голден стејта Стивен Кари рекао да не жели да иде на традиционалну прославу у Белу кућу, после чега је Трамп рекао да тај кошаркаш више није позван.

        Потез америчког председника је наишао на оштру реакцију бивших и садашњих NBA кошаркаша.

         Мајкл Џордан, који је сада власник NBA тима Шарлот хорнетс, изразио је подршку слободи говора и мирним протестима.

        „Једно од темељних права у овој земљи је засновано на слободи говора и имамо дугу традицију ненасилних, мирних протеста“ - рекао је Џордан.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари