У Фергусону ухапшено 15 демонстраната, широм САД - још 500

ПРОТЕСТИ НЕ ПРЕСТАЈУ, АЛИ ВИШЕ НЕМАЈУ КАРАКТЕР УЛИЧНИХ МИНИ-РАТОВА

Тржни центар у Сент Луису

         ПОЛИЦИЈА jе ухапсила 15 особа на новим протестима у Фергусону, предграђу Сент Луиса, организованим због одлуке велике пороте да не подигне оптужницу против белог полицаjца коjи jе убио у августу ненаоружаног црног тинеjџера Мајкла Брауна.

         Демонстранти - углавном црнци - приморали су у Фергусону надлежне да затворе тржни центар у Сент Луису на два сата, захтеваjући боjкот распродаја после националног празника Дана захвалности - захтевајући правду за убијеног Mаjкла Брауна.

         „Полициjа у Фергусону jе упозорила демонстранте да оду са улица. Неки демонстранти су игнорисали упозорења и приведени су“, написала jе на Tвитеру полициjа округа Сент Луис.

         „Потврђено: 15 ухапшених у Фергусону. Jедном од њих прети оптужба за напад на полицаjца. Oстали демонтрансти су били мирни“, написала jе полициjа у другом твиту, преносе агенциjе.

         У тржном центру у Сент Луису велики броj демонстраната, међу коjима jе било и мале деце, викали су „Нема правде, нема мира“ и „Прекините куповину и придружите се покрету“.

         Oко 100 људи jе лежало на земљи четири и по минута симболично приказуjући више од четири сата колико jе 18-годишњи Mаjкл Браун лежао на земљи након што га jе Вилсон убио 9. августа.

         Kупци и продавци су изгледали збуњено, неки од њих су снимали или сликали протест, а неки тапшали и викали у знак подршке.

         Kада су демонстранти отишли, већина продавница jе поново отворена, мада су неке остале затворене, наводе агенциjе.

         Док су демонстранти били у тржном центру, полициjа и запослени у продавницама су наложили затварање због jавне безбедности.

         Демонстранти су прогласили да jе њихова акциjа успела.

         Протести су jуче одржани и у другим градовима, а наjвећи су били у Чикагу, Њуjорку, Сиjетлу, Бостону, Филаделфији, Даласу, Атланти, Лос Анђелесу, Сан Франциску и Окленду.

         Забележен је случај да су се демонстранти ланцима везали за возове.

         Укупно је приведено преко 500 учесника протеста.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари