Трамп потписао протекционистички указ „Купуј америчко и запошљавај Американце”

ПРЕЦИЗИРАЋЕ И ПООШТРИТИ ПРАВИЛА И УСЛОВЕ ЗА ИЗДАВАЊЕ СТРАНЦИМА РАДНИХ ДОЗВОЛА

  • Нови амерички лидер не крије да указ има за циљ повећање удела америчке робе у државним јавним набавкама. У тој функцији је и отварање могућности да државно руководство САД преиспитује трговинске споразуме потписане са другим земљама – уколико предвиђају куповину превеликих количина туђе робе

          ПРЕДСЕДНИК Сједињених Држава је изракетирао Сирију, а управо појачава и војни притисак на Северну Кореју.

          Под тим „кишобраном” је коначно кренуо да испуњава нека од својих изборних обећања.

           Доналд Трамп је, наиме, потписао указ који ће изменити правила америчке визне политике, услове за државне јавне набавке, а и неке трговнске споразуме.

          Бела кућа је званично објавила да указ треба да заштити  америчко тржиште рада од стране радне снаге и да подстиче куповину домаће робе.

          Сам указ је већ проглашен протекционистичким. И зато што носи назив „Купуј америчко и запошљаваје Американце” (Buy American and Hire American).

          Трамп не крије да указ има за циљ повећање удела америчке робе у државним јавним набавкама.

          У тој функцији је и отварање могућности да државно руководство САД преиспитује трговинске споразуме потписане са другим земљама – уколико предвиђају куповину превеликих количина туђе робе.

          Указ омогућава америчким компанијама да владама земаља које су трговински пртгнери САД продају робу под условима под којима своју у САД продају стране компаније.

          Указ ће довести и до промене услова и правила за издавање радних виза „H-1B”.

          Те визе су омогућавале улазак у САД висококвалификованих радника и стручњака, али су америчке компаније, да би их све мање коштало, често запошљавале јефтинију неквалификовану радну снагу из света.

          Трамп жели да се та правила поштују (зато ће бити додатно прцизирана), а да компаније запошљавају што више Американце.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари