ШТИГЛИЦ: Сједињене Државе су саме себе довеле на периферију историје

САД СПРЕЧАВАЈУ ЗЕМЉЕ У РАЗВОЈУ ДА ФОРМИРАЈУ

НОВУ АРХИТЕКТУРУ ГЛОБАЛНЕ ЕКОНОМИЈЕ

Џозеф Штиглиц

  • Амерички Нобеловац Џозеф ШТИГЛИЦ: „Кад је Кина предложила оснивање Азијске банке за инфраструктурне инвестиције - да би прерасподелила вишкове глобалне штедње у корист региона којима је потребно финансирање, САД су покушале да торпедују ту иницијативу. Бела кућа је претрпела болан и веома сраман пораз“

        БЛОК развијених земаља на челу са Сједињеним Државама чини све што је у његовој моћи да онемогући земље у развоју да формирају међународну архитектуру глобалне економије која би радила и за сиромашне слојеве становништва - оценио је Џозеф Штиглиц.

        Амерички Нобеловац је истовремено нагласио да је за 13. година - које су протекле од прве међународне Конференције за финансирање развоја, која је одржана у мексичком граду Монтереју 2002. године - у свету много што изменило. Јер, тада су доминирале земље G7, а сада је (према паритету куповне моћи) прва економија света Кина, а штедња у тој земљи је приближно за 50 одсто већа него у САД.

        Штиглиц посебно истиче: „Западне финансијске институције су 2002. године сматране мађионичарима у питањима управљања ризицима и расподеле капитала, а сада видимо да су то чаробњаци у манипулисању тржиштима и мајстори других преварантских техника“.

        По мишљењу овог светски признатог америчког економисте, САД блокирају пут ка реалном правном регулисања у сфери међународних дугова и финансија, а Украјина, Грчка и Аргентина су - примери краха постојећег система који указују на неопходност „оквирног регулисања рада реструктуирања суверених дугова држава“.

        „Кад је Кина предложила оснивање Азијске банке за инфраструктурне инвестиције - да би прерасподелила вишкове глобалне штедње у корист региона којима је потребно финансирање, САД су покушале да торпедују ту иницијативу. Бела кућа је претрпела болан и веома сраман пораз“ - подвукао је Штиглиц.

        Он указује да је Вашингтон на недавној међународној Конференцији за финансирање развоја (у Адис Абеби) био за очување досадашњег поретка са глобалним управљањем развијених земаља.

        „Иако су САД успеле да на том скупу сломе отпор земаља у развоју, држање Вашингтона и развијених земаља показало је да су се Сједињене Државе нашле на периферији историје“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари