НОБЕЛОВАЦ: Крахира ли трговинска политика САД у Азији - крахираће и политика безбедности

МОРИМОТО: У ТОМ СЛУЧАЈУ ЋЕ БИТИ ДОВЕДЕНА У ПИТАЊЕ И ВОЉА САД ПОТРЕБНА ЗА ЛИДЕРСТВО

         АМЕРИЧКИ пројекат Транс-Пацифичког партнерства – зоне слободне трговине 12 земаља региона који искључује само Кину – доведен је у питање, тврди истраживач Чикашког савета за међународне односе Енди Моримото.

         Он је часопису The Diplomat рекао да министри трговине тих 12 земаља неће бити у стању да се договоре. Између осталог, и због заоштравања која су у току – између Кине и Тајвана, између Пекинга и Токија.

         Моримото је уверен: „Неуспех Транс-Пацифичког партнерства биће озбиљан ударац могућностима САДда стабилизују експлозивну геополитичку ситуацију у Азији. То ће бити и сигнал да Вашнгтон више нема политичку вољу која је потребна за лидерство”.

         У том случају ће – наглашава Моримото – вароватно у први план изаћи Кина и Јапан.

         Овај аналитичар је, иначе, сигуран да САД неће бити у стању да изолују Кину чак и ако успеју да формирају Транс-Пацифичко партнерство.

         Добитник Нобелове награде за економију Томас Шелинг  указује да трговина у већини опредељује карактер међународних односа и да ће зато – са могућим фијаском трговинске политике Вашингтона у Азији – „наступити и фијаско америчке политике националне безбедности”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари