Научници: млади бели Американци умиру - „из очајања“

МЕЂУ ЦРНЦИМА И ЛАТИНОСИМА СЕ СМРТНОСТ У ИСТО ВРЕМЕ - СМАЊУЈЕ

  • Млади бели Американци „изумиру“ понајвише због конзумирања опијата-аналгетика, наркотика и алкохола, а гину и у саобраћајкама. Међу њима све је више и самоубистава
  • Четвртина свих Американаца који умру од предозирања наркотицима су - млади белци. У неким државама САД тај проценат се пење и до 30 одсто
  • Истраживачи Џастин Пирс и Питер Шот упозорили су да је ситуација сложенија него што изгледа и указали да је повећање смртности међу америчким белцима почело одмах након отварања америчког тржишта јефтиној кинеској роби, што се догодило 2000-те године, у време владавине Била Клинтона

        МЕЂУ младим белцима у Сједињеним Државама забележен је рекордни пораст смртности. И то: у време када смртност унутар осталих група становништва САД - опада.

        Феномен, који је нетипичан за развијене земље, научници су већ назвали „смрт из очајања“.

        Овај термин је додатно актуелизовао и изоштрио питање: да ли је могуће спасити белу Америку?

        Према подацима које објавио утицајни амерички медицински часопис The Lancet, током последњих 15 година смртност младих белкиња расла је три одсто годишње, а међу белим мушкарцима - 1,9 одсто.

        Такав раст смртности забележен је само међу америчким Индијанцима и Ескимима Аљаске. Смртност међу црнцима и младим латиносима континуирано се смањује.

        Млади бели Американци „изумиру“ понајвише због конзумирања опијата-аналгетика, наркотика и алкохола, а гину и у саобраћајкама. Међу њима све је више и самоубистава.

        Четвртина свих Американаца који умру од предозирања наркотицима су - млади белци. У неким државама САД тај проценат се пење и до 30 одсто.

        Број умрлих од предозирања хероином у тој групи је од 2010. до 2015. повећан - четири пута.

        Овај проблем није од јуче. Пре две године је нобеловац-економиста Ангус Дитон, заједно са супругом Ен Кејс, објавио резултате истраживања које је показало да средовечни бели Американци без високог образовања умиру раније од својих вршњака у другим расним групама.

        Смртност унутар те групе Американаца била је 1999. за 30 одсто нижа него код њихових вршњака црнаца. Међутим, већ 2015. је била - 30 одсто већа.

        Почетком 2016. године, америчка медицинска статистика забележила је рекордни пораст смртности међу белим женама у животном добу од 30-50 година.

        За протеклих 15 година, смртност међу Американкама од четрдесетак година, које живе ван градова, порасла је за 30 одсто.

        Амерички социолог Кенет Џонсон објавио је прошле године да је смртност белог становништва премашила наталитет белаца у три америчке државе. Такође: да у 17 држава бело становништво иде ка изумирању док се друге расне и етничке групе множе.

        Амерички националисти и најватреније присталице Доналда Трампа убеђени су да су за беле Американце погибељне - либералне вредности.

        Амерички религиозни фундаменталисти предлажу повратак Исусу и тврде да само то може одвратити младе белце од наркотика и продужити белој Америци животни век.

        И Дитон је предложио своје решење: знатно пооштрити услове продаје јаких опијата-аналгетика.

        Истраживачи Џастин Пирс и Питер Шот упозорили су да је ситуација сложенија него што изгледа и указали да је повећање смртности међу америчким белцима почело одмах након отварања америчког тржишта јефтиној кинеској роби, што се догодило 2000-те године, у време владавине Била Клинтона.

        Испоставило се да црнци и латиноси много боље подносе деиндустријализацију и економску рецесију.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Vrijedni radnik's picture
Vrijedni radnik 14:51 27.04.2017.

  • +1
Voting is closed.

Pocelo je pocelo !

Igor Grozni's picture
Igor Grozni 15:53 27.04.2017.

  • +20
Voting is closed.

Amerika je umrla davno,sve ove javne predigre i lazi o njenoj stabilnosti
napredku,od toga nema nista.
Doslo je vreme kad se ceka sud svake vrste.
Amerika nije svesna,sem njene Reptilske elite da je dosao kraj svega sto se zove Amerika.
zato je Tramp postavljen da dovrsi svaku nadu za narod amerike,njehov opstanak i sta vec.
neka se sete zlocina nad indijancima koje su unistili preko 60 miliona.
To sto ce Amerika da nestane pod vodom i vulkanima,zemljotresima rasnim obracunima manje je bolno ali sto i mnogi na ovom svetu ce isto nestati ni krivi ni duzni.
Amerika je zlo i cisti satanizam.
Zato moraju nestati zauvek.

iki's picture
iki 18:28 27.04.2017.

  • +20
Voting is closed.

"Vecina ljudi zivi zivot tihog ocajanja" Henri Dejvid Toro, je jos u 19 veku to napisao u Valdenu ili gradjanskoj neposlusnosti.Dakle, nista novo, ovo je preuvelicavanje, tek da se pise.A sto se tice teksta, Tramp i Amerika ne mogu me nicim da iznenade, mogu, sto se mene tice, da idu dodjavola! A za Haradinaja, bila sam 100% sigurna u njegovo oslobadjanje, crko da Bog da, sto pre , kao i ti, koji su ga oslobodili, sram ih bilo!

Додај коментар