Научници: млади бели Американци умиру - „из очајања“

МЕЂУ ЦРНЦИМА И ЛАТИНОСИМА СЕ СМРТНОСТ У ИСТО ВРЕМЕ - СМАЊУЈЕ

  • Млади бели Американци „изумиру“ понајвише због конзумирања опијата-аналгетика, наркотика и алкохола, а гину и у саобраћајкама. Међу њима све је више и самоубистава
  • Четвртина свих Американаца који умру од предозирања наркотицима су - млади белци. У неким државама САД тај проценат се пење и до 30 одсто
  • Истраживачи Џастин Пирс и Питер Шот упозорили су да је ситуација сложенија него што изгледа и указали да је повећање смртности међу америчким белцима почело одмах након отварања америчког тржишта јефтиној кинеској роби, што се догодило 2000-те године, у време владавине Била Клинтона

        МЕЂУ младим белцима у Сједињеним Државама забележен је рекордни пораст смртности. И то: у време када смртност унутар осталих група становништва САД - опада.

        Феномен, који је нетипичан за развијене земље, научници су већ назвали „смрт из очајања“.

        Овај термин је додатно актуелизовао и изоштрио питање: да ли је могуће спасити белу Америку?

        Према подацима које објавио утицајни амерички медицински часопис The Lancet, током последњих 15 година смртност младих белкиња расла је три одсто годишње, а међу белим мушкарцима - 1,9 одсто.

        Такав раст смртности забележен је само међу америчким Индијанцима и Ескимима Аљаске. Смртност међу црнцима и младим латиносима континуирано се смањује.

        Млади бели Американци „изумиру“ понајвише због конзумирања опијата-аналгетика, наркотика и алкохола, а гину и у саобраћајкама. Међу њима све је више и самоубистава.

        Четвртина свих Американаца који умру од предозирања наркотицима су - млади белци. У неким државама САД тај проценат се пење и до 30 одсто.

        Број умрлих од предозирања хероином у тој групи је од 2010. до 2015. повећан - четири пута.

        Овај проблем није од јуче. Пре две године је нобеловац-економиста Ангус Дитон, заједно са супругом Ен Кејс, објавио резултате истраживања које је показало да средовечни бели Американци без високог образовања умиру раније од својих вршњака у другим расним групама.

        Смртност унутар те групе Американаца била је 1999. за 30 одсто нижа него код њихових вршњака црнаца. Међутим, већ 2015. је била - 30 одсто већа.

        Почетком 2016. године, америчка медицинска статистика забележила је рекордни пораст смртности међу белим женама у животном добу од 30-50 година.

        За протеклих 15 година, смртност међу Американкама од четрдесетак година, које живе ван градова, порасла је за 30 одсто.

        Амерички социолог Кенет Џонсон објавио је прошле године да је смртност белог становништва премашила наталитет белаца у три америчке државе. Такође: да у 17 држава бело становништво иде ка изумирању док се друге расне и етничке групе множе.

        Амерички националисти и најватреније присталице Доналда Трампа убеђени су да су за беле Американце погибељне - либералне вредности.

        Амерички религиозни фундаменталисти предлажу повратак Исусу и тврде да само то може одвратити младе белце од наркотика и продужити белој Америци животни век.

        И Дитон је предложио своје решење: знатно пооштрити услове продаје јаких опијата-аналгетика.

        Истраживачи Џастин Пирс и Питер Шот упозорили су да је ситуација сложенија него што изгледа и указали да је повећање смртности међу америчким белцима почело одмах након отварања америчког тржишта јефтиној кинеској роби, што се догодило 2000-те године, у време владавине Била Клинтона.

        Испоставило се да црнци и латиноси много боље подносе деиндустријализацију и економску рецесију.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари