Крвава туча јастуцима међу кадетима најпрестижније америчке војне академије

„БЕНИГНО ПРАЖЊЕЊЕ ЕНЕРГИЈЕ“ ЗАВРШИЛО СЕ СА 24 ПОТРЕСА МОЗГА

И ЈОШ ШЕСТ ДРУГИХ ПОВРЕДА

  • Било је расечених усана, поломљених костију, ишчашених зглобова… Неки су у болницу примљени онесвешћени. Претпоставља се да су неки кадети West Point-а у јастуке убацили - шлемове…

        ПОЛАЗНИЦИ најпрестижније америчке војне академије - West Point-а - у августу по традицији славе крај дуге и исцрпљујуће летње обуке борбом јастуцима.

        Та „туча“ је генерацијама представљала симбол бенигног пражњења енергије. Тако је требало да буде и ове године, али - није.

        Како објављује утицајни амерички дневни лист New York Times, део кадета је своје јастуке испунио тврдим предметима, највероватније шлемовима, па је на крају то делом био реалан окршај са већим бројен теже повређених.

        Болница академије примила је поприличан број повређених: било је расечених усана, поломљених костију, ишчашених зглобова… Неки су у болницу примљени онесвешћени.

        Укупно је било 30 рањеника, а чад код 24 кадета је забележен потрес мозга.

        Портпарол академије пуковник Кристопхер Каскер за NYT је потврдио да је било повређених, али је - упркос другачијим тврдњама неколицине неименованих учесника битке, тврдио да су се сви вратили на обуку.

        Да се нешто догодило током традиционалне битке почело се говоркати још 20. августа, када су разне гласине почеле колати друштвеним мрежама, али West Point је о свему остао службено нем све до четвртка.

        Пуковник Каскер каже да борбу сваке године организују полазници прве године обуке како би се зближили једни с другима након напорног летњег програма тренинга. Додао је да су битку надгледали полазници виших година који су се, тврди он, побринули да не буде озлеђених тако што су кадетима наложили да на главе ставе шлемове.

        NYT пише да се на снимку дела битке, која се појавио на интернету, види да велика већина кадета није носила шлемове. Чини се да су управо шлемови - уместо на њиховим главама - завршили у јастуцима којима су једни друге бесомучно ударали.

        Касније су на Twitter-у објављене фотографије дела учесника битке крвавих лица, с крвавим јастуцима у рукама. Појавила се и фотографија једне особе коју уносе у амбулантно возило.

       „West Point честита кадетима на жељи да граде дух заједништва и жали због озледа до којих је дошло. Водимо истрагу о узроцима повређивања“, рекао је Каскер.

        Засад нико од кадета није кажњен, а академија нема намеру да укине традицију „јастучења“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари