Без накнаде за незапослене остало готово 5.000.000 Американаца

„СОЦИЈАЛА“ ЈЕ У САД - ОД 150 ДО 300 ДОЛАРА ПО ПОРОДИЦИ НЕДЕЉНО

        ПОЧЕТКОМ 2014. милиони Американаца остаће без накнаде за незапослене, саопштио је Џин Сперлинг, директор Националног економског савета при председнику САД.

        „Пред нама је дан када ће 1,3 милиона Американаца проверавати у својим поштанским сандучићима и уверити се да чек који су очекивали није стигао. То је онај чек који обезбеђује животно важну подршку породицама које су хронично незапослене. Онај чек од кога зависи да ли ће имати храну или бензин који им омогућује да оду на разговор о запослењу“ - изајвио је Сперлинг.  

        Према његовим речима, без те накнаде треба да остане укупно 4,9 милиона грађаана САД. Генерално, ако се изузму они који паразитирају, без ове новчане накнаде остаће приближно 14 милиона сиромашних Американаца.

        Рок исплате накнаде за незапослене у Америци је законски утврђен. У периоду кризе, рокови се по правилу продужују. Таква одлука је била очекивана и сада, али је у децембру амерички Конгрес није изгласао.

        Споразум демократа и републиканаца, који је достигнут у „пет до 12“, не предвиђа неопходне милијарде долара за ове потребе.

        У Белој кући се надају да ће законодавци преиспитати ту одлуку и незапосленима одобрити средства неопходна за живот, макар и само за наредна три месеца.

        Економски стручњаци истичу да се ради више него о скромним исплатама - од 150 до 300 долара по породици недељно - што за Америку не представља неки проблем.  

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари