Помпео признао да Вашингтон жели да американизована Грчка „предводи Балкан“

ПРОДАЈЕ БАЈКУ ДА САД ШИРЕ МРЕЖУ ВОЈНИХ БАЗА САМО ЗБОГ МАЛИГНОГ РУСКОГ УТИЦАЈА И ИРАНА

* На питање да ли су се САД вратиле на Балкан, Помпео је одговорио потврдно, напомињући да се нова одбрамбена сарадња не односи само на америчке базе, већ је много дубља од тога

* Амерички државни секретар признао и да САД чине све што могу да би спречиле Турску да се удаљи од Запада

________________________________________________________________

        АМЕРИЧКИ државни секретар Мајк Помпео је изјавио да САД желе да Грчка предводи Балкан и "ствара стабилност у целом региону".

        У интервјуу за атинску ТВ-СКАИ, Помпео који је прошле недеље посетио Грчку, рекао је да је уверен да је "Грчка окренула страницу" и да има "праву прилику" да покрене свој развој.

        Нови споразум Грчке и САД о одбрани, склопљен током његове посете, описао је као обострано користан.

        На питање да ли су се САД вратиле на Балкан, Помпео је одговорио потврдно, напомињући да се нова одбрамбена сарадња не односи само на америчке базе, "већ је много дубља од тога".

        "Желимо успешну, просперитетну Грчку. То је добро за америчке инвеститоре, добро за америчка предузећа (...) и наравно одлично и за људе у Грчкој. А у ширем контексту, нама је стало да се Балкан стабилизује, ово је подручје које је, као што знате, пуно изазова и желимо да Грчка буде предводница, ...Желимо нови почетак с новим премијером (Киријакосом Мицотакисом), да он са својим тимом поведе регион напред и ствара стабилност у целом региону", рекао је Помпео.

        На питање "шта конкретно Грчка може очекивати заузврат", Помпео је рекао да би с једне стране била сигурнија, док, с друге стране, има и комерцијалне користи од новог споразума са САД о одбрани.

        Говорећи зашто САД задржавају војне базе после завршетка "Хладног рата", Помпео је рекао да, иако се СССР распао, "злонамерни руски утицај остаје на Блиском истоку", а указао је и на Иран који "наставља да финансира међународни тероризам".

        Помпео је у интервјуу рекао да САД чине све што могу да би спречиле Турску да се удаљи од Запада.

        Поводом трагања Турске за подморским лежиштима природног гаса у ексклузивној економској зони Кипра, рекао је да се САД засад томе супротстављају користећи "дипломатска средства", односно "једноставно им кажемо да постоје међународно призната правила међународног права и тражимо да их поштују све земље".

        Али, ако Турска настави да у кипарској зони трага за гасом и угрози тамошње интересе америчких компанија за експлоатацију гаса, Помпео је упозорио да "не само да ц́е се применити међународно право, вец́ треба имати на уму да Америка увек чини све што је потребно да заштити своје пословне интересе и своје људе

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари