Вашингтон: Не може бити поделе Косова, та прича је била и остала глупост

ЏОН ЕРАТ: МИ ЖЕЛИМО ДОГОВОР ДВЕ СТРАНЕ, НЕМЦИ ТО ГЛЕДАЈУ МАЛО ДРУКЧИЈЕ

Кајл Скот, Џон Ерат и Ивица Дачић

* Функционер америчког Савета за националну безбедност: Не видим како би у практичном смислу велика територијална размена могла да буде прихватљива за обе стране. И то је кључно. Сједињене Државе подржавају принципе Европске организације за безбедност и сарадњу (ОЕБС), укључујући и територијални интегритет. На грађанима Косова је да одлуче шта је питање њиховог територијалног интегритета

* Џон ЕРАТ: Важан савет САД Приштини је да се царине не укину у потпуности већ да се привремено суспендују као некакав вид теста. Тест би био - одустаје ли Србија од кампање повлачења признавања независности Косова? Ако је тако, то указује да ствари тумаче озбиљно и то је добар потенцијал за напредак. Међутим, ако се та кампања настави, ако српска страна не буде искрена у преговорима, онда бих се заложио за враћање царина. И ситуација би била истоветна тренутној и ништа, осим мало, времена не би било изгубљено“

___________________________________________________________________

         ЗАМЕНИК директора задуженог за Европу и Русију америчког Савета за националну безбедност Џон Ерат изјавио је да не може бити поделе Косова, уз оцену да је та прича била и остала "глупост".

         "То је било актуелно још 2007, током Ахтисаријевог процеса, када су неки такозвани стручњаци предлагали поделу. Тада је то била глупост као и сада. Ово сада је само понављање", рекао је Ерат у интервјуу албанском сервису Гласа Америке.

         Он је навео да је позиција САД да је Вашингтон сагласан са било каквим споразумом који постигну две стране.

         "Циљ је да буде постигнут споразум и да буду нормализовани односи. Немци на то гледају мало другачије. Али, на крају крајева, то је иста ствар, јер не видим како би у практичном смислу велика територијална размена могла да буде прихватљива за обе стране. И то је кључно. Сједињене Државе подржавају принципе Европске организације за безбедност и сарадњу (ОЕБС), укључујући и територијални интегритет. На грађанима Косова је да одлуче шта је питање њиховог територијалног интегритета", рекао је Ерат.

         На питање да ли постоји идеја о променама границе, Ерат је рекао да "не може бити промене граница без сагласности људи којих се то тиче".

         "На владама у Београду и Приштини је да одлуче шта желе да раде са својом границом", рекао је амерички званичник и одговорио да "не види као реалан сценарио" да је за такву одлуку потребан притисак споља.

         Према његовим речима, важно је упамтити да су царине, иако су непосредна препрека, уведене с разлогом, "као реакција на кампању повлачења признања независности Косова коју Србија води".

         "САД саветују приштинским властима да уклоне тарифе како би се започео процес дијалога, али смо свакако веома свесни околности. И то треба узети у обзир", додао је.

         Он је подвукао и да је важан савет САД да се царине не укину у потпуности већ да се привремено суспендују као некакав вид теста.

         "Тест би био одустаје ли Србија од кампање повлачења признавања независности Косова? Ако је тако, то указује да ствари тумаче озбиљно и то је добар потенцијал за напредак. Међутим, ако се та кампања настави, ако српска страна не буде искрена у преговорима, онда бих се заложио за враћање царина. И ситуација би била истоветна тренутној и ништа, осим мало, времена не би било изгубљено", рекао је Ерат.

         На питања да ли може да се очекује да Вашингтон почне да игра значајнију улогу уз претпоставку да су царине укинуте или суспендоване и да су се обе стране усагласиле да седну за преговарачки сто, Ерат је рекао да може, да ће САД "играти већу улогу".

         "Бићемо укључени онолико колико је потребно. Ако буде од помоћи позваћемо обе стране да дођу у Вашингтон. Желимо да учинимо шта год је потребно, што би могло бити од користи", навео је.

         Поводом иницијативе председника Француске Француске Емануела Макрона и немачке канцеларке Ангеле Меркел и састанака са балканским лидерима, Ерат је рекао да је "причао и са Французима и Немцима о ситуацији на Балкану".

         "Нисмо били присутни у Берлину јер је планирано да сусрет буде фокусиран на питања које се тичу Европске уније. У будућности ћемо радо учествовати у било каквој иницијативи коју би организовали Берлин и Париз уколико би нам таква улога одговарала", додао је.

         На питање да ли је Србија поуздан партнер, Ерат је рекао да мисли да је могуће ослонити се на Србију.

         "На председнику (Србије Александру) Вучићу је да одлучи шта је интерес Србије. Мислим да разуме значајне користи које доноси наставак процеса приступања Србије ЕУ… И мислим да разуме да ће такав вид интеграције бити у корист грађана Србије. На њему је да уравнотежи то са односима које развија са Русијом и другима", навео је амерички званичник.

         Како је навео, "у интересу Србије је да буде способна да реши спор са Косовом и успостави добре суседске односе".

         "Председник Вучић је то и рекао у државном парламенту пре неколико недеља. И мислим да се можемо поуздати у то да разуме где може остварити добробит", казао је Ерат.

          (Бета)


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари