Ускоро ће још неке „јаке демократије“ горети на ломачи велике политичке трансформације Запада

ПРЕСУШИЛА ТРАМПОВА „ОЛИМПИЈСКА ТРПЕЉИВОСТ“ - ДОГАЂАЈИ СЕ У АМЕРИЦИ РАЗВИЈАЈУ МУЊЕВИТО
 

* Да би ојачао своје позиције након што су демократе стекле већину у представничком дому – Доналд Трамп је сменио државног тужиоца Џефа Сешенса иако му је био близак, а још је и творац доктрине назване „национал-популизмом“ и „америчким национализмом“

* Демократска већина у Представничком дому неће остављати на миру Трампа и његову администрацију, али без неких посебних резултата јер су републиканци учврстили своју већину у Сенату САД, а међуизбори су из Конгреса уклонили добар део антитраповаца међу републиканцима, па председнику САД не прети импичмент

* Откако је у Белој кући, Трамп је успео да постави двојицу судија Врховног суда, плус – 82 судије федералне јурисдикције широм САД. И са Сешенсовим одласком ће Трампове позиције бити ојачане, па је могуће да ће неки антитрамповци - бивши и садашњи сарадници ФБИ, Министарства правде, Стејт департмана и других институција - морати ускоро да траже адвокате или да планирају бекство из земље...

________________________________________________________________________

         Пише: Дмитриј ДРОБЊИЦКИЈ

         ДОГАЂАЈИ се у Сједињеним Државама развијају муњевито.

         Само дан по затварању биралишта на америчким међуизборима – смењен је државни тужилац Џеф Сешенс. А већ наредног дана је почело поновно бројање гласова на Флориди.

         Сешенсова оставка се очекивала већ подуже, а он није био Трампов непријатељ. Чак обрнуто!

         Џеф је задуго пре него што је Трам објавио своју председничку кандидатуру конципирао идеологију која је 2016-те била названа национал-популизмом. Убрзо потом још једноставније – америчким национализмом.

         Сешенс је око себе имао и групу експерата међу којима је био и Стивен Милер који је постао Трампов саветник. Та група је створила основу за нову политичко-економску доктрину коју је сам Милер назвао „популизмом националне државе“.  Та доктрина подразумева: заштиту унутрашњег тржишта, подржавање америчког бизниса, реиндустријализацију и прелазак са неконтролисане имиграције на `увоз` кадрова који су потребни америчким компанијама.

         Зато је Сешенс у `прогресивним круговима` зарадио репутацију `расисте` и `старог реакционара`.

         Републиканци су сада изгубили контролу на Представничким домом, а то значи – и над његовим комитетима који су водили истрагу истрагу поводом антитрамповске истраге сепцијалног прокурора за „руско мешање“ Роберта Мулера и у ФБИ.  

         Сада ће се на тапету тих комитета наћи сам Трамп, његова породица,, бивши бизнис-партнери и сарадници. Демократска партија је још у септембру објавила да ће поднети 64 захтева за саслушања и прибављање докумената.

         Заправо су сада сукобљене стране замениле улоге. Демократска већина у Представничком дому неће остављати на миру Трампа и његову администрацију, али без неких посебних резултата јер су републиканци учврстили своју већину у Сенату САД, а међуизбори су из Конгреса уклонили добар део антитраповаца међу републиканцима, па председнику САД не прети импичмент.

         С друге стране, нови државни тужилац и министарства присиле могу подићи оптужнице против припадника антитрамповске фронде у ФБИ и Министарству правде. То је постало могуће захваљујући смењивању Сешенса са његовим старомодним представама о професионалној етици.

         Сешенса је у вд статусу наследио метју Витакер који је познати критичар Мулерове истраге...

         На Флориду је у међувремену стигао бројни адвокатски тим Демократске партије са задатком да издејствује поништавање избора на којима су републиканци добили и место у Сенату и положај гувернера државе.

         Како изгледа, судбину избора на Флориди решиће – као 2000-те – Врховни суд САД.

Доналд Трамп и Џеф Сешенс

         Политичка битка у САД суштински се постепено премешта на правни терен који је већ поодавно политизован. Либералне судије су – подсећања ради – током две последње године ставиле ван снаге Трампове указе који су се тицали имиграције.

         Само, ситуација се мења. Откако је у Белој кући, Трамп је успео да постави двојицу судија Врховног суда, плус – 82 судије федералне јурисдикције широм САД.

         И са Сешенсовим одласком ће Трампове позиције бити ојачане.

         Овога је постао свестан и прокурор Мулер и већ спрема „завршни извештај“ о резултатима своје 18-месечне истраге.

         Могуће је да ће неки бивши и садашњи сарадници ФБИ, Министарства правде, Стејт департмана и других институција  морати ускоро да траже адвокате или да планирају бекство из земље...

         Неки ће злурадо приметити да су протекле три године показале да су  се„независни“ амерички медији, „идеална“ демократија и „савршени“ правни систем показали оруђем прљаве политичке борбе. као у каквој банана-републици.

         Ово ипак не значи да су демократија,штампа и судови у САД били фикција. Све ово значи – да је много шта постављено на карту.

         Није искључено да ће и друге „јаке демократије“ ускори горети на ломачи велике политичке трансформације Запада.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари