Тужилац Западне Вирџиније затражио да се Бајден прогласи неспособним да води државу

ПАТРИК МОРИСИ СЕ СА ТИМ ЗАХТЕВОМ ОБРАТИО ПОТПРЕДСЕДНИЦИ САД КАМАЛИ ХАРИС

Патрик Мориси

* Централна тачка у Морисијевом писму-иницијативи гласи: „Позивам Вас да искористите своја овлашћења из четвртог одељка 25. амандмана и прогласите да председник Бајден није способан да користи овлашћења и обавља своје дужности. Обраћам Вам се због недавних открића у извештају специјалног тужиоца Роберта Хера

* Посебно је указао: „Ако Бела кућа верује да је Бајден психички подесан за шефа државе, онда треба затражити да буде оптужи за намерну злоупотребу докумената. Ако је Бајден у стању да управља земљом, онда је у ситуацији са непрописним држањем државних докумената био довољно лукав да делује намерно“

         ДРЖАВНИ тужилац Западне Вирџиније Патрик Мориси послао је писмо потпредседници САД Камали Харис у којем отворено сугерише да Џо Бајден буде проглашен неспособним да обавља дужности шефа државе.

         Навео је и разлог: „Због оштећења когнитивних функција“.

         Централна тачка у Морисијевом писму-иницијативи гласи:

         „Позивам Вас да искористите своја овлашћења из четвртог одељка 25. амандмана и прогласите да председник Бајден није способан да користи овлашћења и обавља своје дужности. Обраћам Вам се због недавних открића у извештају специјалног тужиоца Роберта Хера“.

         Прошле недеље је специјални тужилац Хер саопштио да је завршио истрагу о Бајденовом непрописном чувању поверљивих докумената, у  којем је указао да не вреди покретати кривични поступак против председника САД јер би се пред поротом појавио као „добронамерни старац који има проблеме са памћењем“.

         У Херовом документу се наводи да Бајден у контактима са његовим тимом није могао тачно да назначи датум почетка и завршетка свог рада на функцији потпредседника САД, нити  да наведе датум смрти свог сина Боа.

         Мориси је Харис написао и да су Американци предуго посматрали „когнитивно урушавање шефа државе“ и упозорио да нечињење тим поводом може имати „озбиљне последица по целу нацију“.        

         Додатно је указао: „Ако Бела кућа верује да је Бајден психички подесан за шефа државе, онда треба затражити да буде оптужи за намерну злоупотребу докумената. Ако је Бајден у стању да управља земљом, онда је у ситуацији са непрописним држањем државних докумената био довољно лукав да делује намерно“.

         Бајден је последњих дана тврдио да је у садашњем мандату разговарао покојницима Хелмутом Колом и Франсоом Митераном.

          Након што је Херов извештај објављен, Бајден је у Белој кући изјавио да је огорчен оценом да је „добронамерни старац слабог памћења“. Тврдећи да је са њим све у реду, показао је да уопште није јер је за египатског лидер Абдел Фатаха ас-Сисија рекао да је  „председник Мексика“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари