Трамп затражио од својих да Америка прва пређе на 5G и 6G

РУСИЈА ВЕЋ 2020. ПОЧИЊЕ ПРЕЛАЗ НА 5G, А КИНА ОБЈАВИЛА ДА ПОЧИЊЕ РАД НА 6G

* Преко Твитера објавио: „Желим да Сједињене Државе буду победник у утакмици која је почела. Ми увек морамо бити лидери. У свему што радимо. Нарочито када је реч о узбудљивом свету технологија!“

_____________________________________________________________________

         СЈЕДИЊЕНЕ Државе морају што пре увести у примену технологије за пренос података пете генерације (5G), чак и (6G) јер ће, у супротно, заостати за конкурентима – објавио је прекјо Твитера Доналд Трамп.

         Своје залагање додатно је објаснио: „5G и 6G су моћнији, бржи и технологичнији од постојећих стандарда. Америчке компаније морају појачати своје напоре на том плану да не би заостале. Никако не смемо заостати у сфери којој, несумњиво, припада будућност“.

         Амерички лидер уопште не крије: „Желим да Сједињене Државе буду победник у утакмици која је почела. Ми увек морамо бити лидери. У свему што радимо. Нарочито када је реч о узбудљивом свету технологија!“

         Амерички медији пишу да је тренутни светски лидер у технологијама 5G кинеска компанија Huawei.

         Цео низ земаља Европске уније показује спремност да тај кинески џин учествује у њиховом увођењу мобилних веза пете генерације.

         Међутим, Американци то никако не желе да допусте, па Huawei оптужују за „техничку шпијунажу“ и прете му санкцијама.

         Већ је дошло дотле да је државни секретар САД  Мајк Помпео почео да „савезничке земље“ алармира да не купују опрему од Huawei јер кинеске технологије „повећавају ризике“.

         Руски лидер Владимир Путин јуче је наложио надлежним државним институцијама да обезбеде „потпуни доступ супербрзом интернету“ и да уведу у употребу “системе везе пете генерације“.

         Московски медији тврде да 5G у РФ бити у ограниченој употреби већ у другој половини 2020-те. А од 2024-те – у свеопштој.

         Кина је већ објавила да је почела рад на 6G.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари