Трамп за Врховни суд кандидовао Бушовог саветника који је истраживао аферу Клинтон-Левински

ЛИБЕРАЛИ ПОСЛЕ ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ ГУБЕ ВЕЋИНУ У ТЕЛУ КОЈЕ БИТНО ОДРЕЂУЈЕ УНУТРАШЊУ ПОЛИТИКУ

* Трамп је 2017-те успео да у састав Врховног суда САД прогура Нила Горсача. Ако то успе и са Бретом КАВАНОМ, позиције америчких конзервативаца биће осигуране бар у наредних десет година јер ће конзервативци са њим коначно имати већину, а саме судије остају на дужности – доживотно

          АМЕРИЧКИ председник Доналд Трамп предложио је касно синоћ конзервативног судију Брета Кавана за новог судију Врховног суда у САД, чиме је потврдио конзервативизам те институције која одлучује о многим питањима у америчком друштву.

         "Имам част да за Врховни суд предложим Брета Кавана, беспрекорног судију", рекао је Трамп.

         Брет Кавано (53) тренутно је судија Апелационог суда у Вашингтону, а био је и правни саветник бившег председника Џорџа Буша млађег, а имао је једну од главних улога у његовом изборном штабу када се борио за други мандат шефа државе.

Многи га највише памте по томе што је био у правном тиму специјалног тужиоца који је водио истрагу о ванбрачној вези бившег председника САД Била Клинтона са Моником Левински.

         Судије Врховног суда САД, који има девет чланова, именују се у доживотном мандату. Нови судија као и сваки на тој позицији својим одлукама дуго ће моћи да обликује правац америчког друштва.

Са Каваном ће либерална струја у Врховном суду САД после безмало три деценије остати у мањини

         Трамп је проглашавање Каванове кандидатуре обавио на свечаности у Белој кући којој су присуствовали и кандидатова супруга и обе кћерке.       

         За Каваноа је том приликом рекао:

         „Он је неверовтно квалификован кандидат и зазслужује да уз подршку обе партије буде што пре именован“.

         Демократе су од 2003-ће до половине 2006-те блокирале избор Кавана за судију Апелациониог суда округа Колумбија, али је он ипак добио то место.

         Кавано – да би био изабран – мора да добије већину гласова у Сенату САД.

         Шеф републиканске већине у горњем дому Конгреса САД – Мич Мекконел – објавио је да ће се о кандидатури Кавана одлучивати најесен.

         Трамп је 2017-те успео да у састав Врховног суда САД прогура Нила Горсача.

         Ако то успе и са Каваном, позиције америчких конзервативаца биће осигуране бар у наредних десет година јер ће конзервативци са њим коначно имати већину, а саме судије остају на дужности – доживотно.

         Врата Врховног суда САД сће се фактички затворити за иделогију америчких ЛГБТ-либерала и Демократске партије.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари