Трамп прогласио ванредно стање због угрожености државе и хуманитарне кризе на граници са Мексиком

ДЕМОКРАТЕ ВЕЋ НАЈАВИЛЕ ЗАКОН КОЈИМ ЋЕ БЛОКИРАТИ ПРИМЕНУ ОДЛУКЕ О ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

* Председник САД фактички је прогласио ванредно стање уз границу са Мексиком, делом поводомфедералног буџета и у својим односима са демократама које контролишу доњи дом Конрнгреса САД

* Трамп рачуна да ће – поред 1,375 милијарди долара које је за „јужну границу“ одобрио Конгрес – захваљујући ванредном стању из фондова Министарства финансија обезбедити око 600 милиона, из средстава Пентагона 2,5 милијарди и захваљујући самом режиму ванредног стања – још 3,5 милијарди долара (углавном новца Пентагона за `специјалне објекте`)

_________________________________________________________________________

          САМО дан након што га је Владимир Путин похвалио због испуњавања предизборних обећања, Доналд Трамп се одлучио вероватно за свој најризичнији и најважнији унутарполитички потез.

          Фактички је прогласио ванредно стање уз границу са Мексиком и у својим оДносима са демократама које контролишу доњи дом Конрнгреса САД.

          Тим потезом намерава да поводом ограде на граници са Мексиком заобиђе процес одлучивања у Конгресу који према америчком Уставу распоређује буџетска средства.

          Трамп рачуна да ће му ванредно стање омогућити да за ограђивање од мексика и од миграната из централне и Јужене Америке прикупи 8 милијарди долара.

          У обраћању нацији из Ружичњака Беле куће за само ванредно стање је рекао да ће бити „изванредна ствар“

          Док је он још говорио, портпаролка Беле куће Сара Сандерс је преко Твитера објавила фотографију како амерички лидер потписује „Декларацију о националном режиму ванредног стања у вези са претњом безббедности државе и хуманитарном кризом на јужној граници“.

Фотографија коју је на Твитер поставила Сара Сандерс

          Шеф апарата Беле куће Мик Малвени додатно је објаснио да шеф државе рачуна да ће – поред 1,375 милијарди долара које је за „јужну границу“ одобрио Конгрес – из фондова Министарства финансија обезбедити око 600 милиона, из средстава Пентагона 2,5 милијарди и захваљујући самом режиму ванредног стања – још 3,5 милијарди долара (углавном новца Пентагона за `специјалне објекте`).

          Трамп је, како је и најавио, потписао буџет – да не би опет био блокиран рад дела његове администрације.

          Кроз оба дома Конгреса је касно синоћ и јутрос по нашем времену прошао двостраначки компромисни закон о финансирању федералне владе.

          Тај закон осигураће више од 300 милијарди долара за Министарство националне безбедности и низ агенција до 30. септембра када је крај ове буџетске године.

           Демократе су одмах најавиле да ће иницирати закон којим ће блокирати Трампову одлуку о ванредном стању.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари