Трамп пре времена напустио самит НАТО у Лондону и отказао сопствену прес-конференцију

ЗА КАНАДСКОГ ПРЕМИЈЕРА, ЏАСТИНА ТРУДОА КОЈИ ГА ЈЕ НАВОДНО ИСМЕВАО, РЕКАО ДА ЈЕ - ДВОЛИЧАН

Џеролд Надлер

* Могуће је да је скратио боравак у Лондону примарно због политичких окршаја у Вашингтону. Јер, Комитет Представничког дома Конгреса САД за правосуђе, на чијем дневном реду је био „закључни извештај“ о импичменту Трампу, претворио се у право мало бојно поље

_____________________________________________________________________

        ДОНАЛД Трамп је отказао сопствену прес-конференцију и напустио лондонски самит НАТО пре времена.

        Објаснио је да је имао „сасвим довољно појављивања пред новинарима“.

        Нагласио је да је НАТО у Лондону „имао два изванредна дана“ и да су лидери земаља-чланица обећали да ће за Алијансу издвајати више новца.

        Нејасно је да ли је амерички лидер напустиосамит и Лондон због појаве видеа на којем кандаски премијер Џастин Трудо наводно „исмева Трампа“.

        Било како било, Трамп је канадског премијер назвао „дволичним“.

        Непријатност за Американца била је и изјава председника Француске, Емануела Макрона, да је дошло време да се изнова утврди „систем равнотеже“ унутар НАТО јер је досадашњи пореметила измењена позиција Сједињених Држава.  

        Могуће је, наравно, да је Трамп скратио боравак у Лондону примарно због политичких окршаја у Вашингтону.

        Комитет Представничког дома Конгреса САД за правосуђе, на чијем дневном реду је био „закључни извештај“ о импичменту Трампу. Био је право мало бојно поље.

         Демократе су захтевале Трампово смењивање због „суделовања у мешању стране земље (Украјине)у америчке изборе“, а Републиканци љуто упозоравали да за то нема доказа.

        Председавајући у комитету - демократа Џеролд Надлер - отворио је састанак речима: "Чињенице пред нама су неспорне. Трампов јулски телефонски разговор с украјинским председником није био први пут да је Трумп тражио да нека страна држава утиче на америчке изборе, јер је 2016. године било уплитања Русије, те, ако се ништа не би урадило, могао би Трамп то поново учинити у кампањи пред председничке изборе следеће године“.

        „Не можемо чекати – наставио је Надлер да - избори реше кризу. Председник је показао свој образац понашања. Ако не будемо радили на контроли, председник Трамп ће готово сигурно поново покушати да затражи мешање у изборе ради свог личног политичког добитка, до којег би дошао блаћењем свог противкандидата из Демократске странке, Џоа Бајдена, односно наводно недопуштеног рада његовог сина у Украјини“.

        Републиканци су одмах протестовали због покретања поступка смењивања као неправедног према председнику, одбацујући као неосноване наводе које сматрају делом напора да се пониште избори 2016. и да се Трамп уклони с положаја.

        Председница Предстаничког дома Ненси Пелоси рекла је да демократе "још нису одлучиле" да ли ће бити гласања о Трамповом смењивању.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари