Трамп: Нећу препустити Белу кућу Бајдену, са демократама бисмо имали почетак комунизма

ГОВОРИО НА ВЕЛИКОМ МИТИНГУ СВОЈИХ ПРИСТАЛИЦА У ЏОРЏИЈИ ПРЕД ДРУГИ КРУГ ИЗБОРА ЗА СЕНАТ

* Најавио паклену битку“ за положај шефа државе ако демократе заробе“ Сенат и Белу кућу

* Нагласио је да ће се и даље борити за своју победу у осам држава, у којима је, према подацима њихових изборних комисија, изгубио. Својим присталицама је обећао да ће се ситуација променити у блиској будућности

* Окупљенима изнео „истину о изборима“: „Учествовао сам у две председничке изборне трке и победио у обе. Трећег новембра 2020-те још убедљивије него 2016-те. Победио сам на Флориди и у Охају са рекорднним резултатима, у Ајови са предношћу од 8,2%. У Мичигену сам остварио предност од 293 000 гласова. У држави Вашингтон предност од 112 хиљада. Слично је било уу Висконсину. У Џорџији сам добио 356 хиљада гласова (више од Бајдена). А у Пенсилванији - 700 хиљада!“

* ФАКТИ: И после митинга у Џорџији – тешко је проценити шта стварно смера Доналд Трамп и докле је спреман да иде. Јер, свака његова оштра формулација има и пратећу могућу одступницу. Трамп можда неће пустити Бајдена у Белу кућу, али можда и хоће ако републиканци освоје бар једно сенаторско место у Џорџији. Потпуно је нејасно – с обзиром на све што је досад (мање-више неуспешно предузимао) и шта може донети „паклена битка“ коју најављује...

_____________________________________________________

       ДОНАЛД Трамп је – на митингу својих присталица у Џорџији одржаном у подршку реизбору сенатора-републиканаца Дејвида Пердјуа и Кели Лефлер – поручио је да неће препустити Белу кућу Џоу Бајдену.

       Нагласио је да је за њега неприхватљиво да му одузијају победу на председничким изборима на којима је остварио „огромну предност“.     

       Истовремено је најавио „паклену битку“ за положај шефа државе ако демократе „заробе“ Сенат и Белу кућу.

       Открио је да ће се и даље борити за своју победу у осам држава, у којима је, према подацима њихових изборних комисија, изгубио.

Кели Лефлер

       Својим присталицама је обећао да ће се ситуација „променити у блиској будућности“.  

       Позвао је републиканце да не дозволе да победа буде украдена и Пердјуу и Лефлер:

       "Сутра [6. јануара] гласате на важним изборима. Земља зависи од вас, читав свет то види. Обавезно пребројте ваше гласове. Радикалне демократе желе да заузму места у Сенату. <...> Борићемо се “.

       Поново нагласивши да је 3. новембра победио „са великом разликом“ и да зато не може прихватити „изборну превару“, окупљебе хе упозорио:

       „Победа демократа ће значити почетак комунизма. Сврха мог данашњег присуства [овде] је да спречимо демократе да вам украду гласове. <...> Не дозволите да демократе украду Белу кућу!“

       Трамп се захвалио сенаторима републиканцима који планирају да 6. јануара на састанку оба дома Конгреса оспоре верификацију гласања у електорском колегијуму који је прогласио Џоа Бајдена за новоизабраног шефа државе.

       Трамп је обраћање на митингу закључио речима:

       „Учествовао сам у две председничке изборне трке и победио у обе. Трећег новембра 2020-те још убедљивије него 2016-те. Победио сам на Флориди и у Охају са рекорднним резултатима, у Ајови са предношћу од 8,2%. У Мичигену сам остварио предност од 293 000 гласова. У држави Вашингтон предност од 112 хиљада. Слично је било уу Висконсину. У Џорџији сам добио 356 хиљада гласова (више од Бајдена). А у Пенсилванији - 700 хиљада! Требало би да се изађем на трибину и кажем:„ Хвала свима пуно на овој дивној победи“.

       После Трампа се учесницима митинга обратила Лефлер, рекавши:

       „Бићу међу сенаторима који ће оспорити одлуку електорског колегијума. Председник Трамп ће на прво место уздизати Америку и  наше раднике“.

       Присутни су скандирали: „Боримо се за Трампа!“

       У тим тренуцима се поново огласио Трамп, указавђи: „Ради се овде о борби за Трампа већ за Америку“.

       Републиканска партија тренутно има 50 места у Сенату (од укупно 100).

       Ако демократе Џон Ософ и Рафаел Варнок победе у другом кругу избора у Џорџији, тада ће Бајденова странка такође имати 50 сенатора, али и превагу коју ће јој обезбедити избор Камале Харис за потпредседницу САД.

       Потпредседник Сједињених Држава је по функцији на челу Сената и може гласати ако су су гласови сенатора поводом неког питања  подељени.

       Контрола над Сенатом омогућиће републиканцима да блокирају Бајденове законодавне иницијативе и кадровске потезе.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари