Трамп и његов штаб не спремају своју социјалну мрежу већ - други, паралелни Интернет!

НЕЛИБЕРАЛНА АМЕРИКА ПРАВИ НЕШТО ШТО ЈЕ НЕ САМО КОНТРА, НЕГО И - ВЕЋЕ

Овоме су се надали, а испровоцирали

су појаву алтернативе интернету

* Републиканска половина Америке била је заузета утврђивањем – како су демократе успеле да отму власт из Трампових руку, тако да ништа није могло да се учини? И, закључила је да је то било могуће зато што имају власт над интернетом

* The American Conservative објавио је текст у којем наводи да је на страни републиканаца тим зналаца чији се пројекат зове RightForge  („Десна ковачница“) и да је тај тим у стању да учини видљивим и потпуно обнови сваки сајт који  блокирају „господари света“ из BigTech-a

* Чак и да – јер располажу моћним хардвером потребним за то – муњевито пребацују целе сајтове са једне платформе на другу уз потпуно очување њиховог целокупног садржаја. А то значи да ће свет бити другачији

* Фактички: да је Интернет пред губитком монопола јер ће ускоро постојати две глобалне мреже. односно: чак и више од тога - колико пожелите...

________________________________________________

       Аутор: Дмитриј КОСИРЕВ

       НОВОПОКРЕНУТИ сајт Доналда Трампа при првом прегледу не изгледа нарочито импресивно.

       Стиче се утисак да је превише – споменик Трамповим досадашњим резултатима и заслугама. Носталгија је понекад добра ствар, али - хоће ли бити наставка републиканско-трамповског банкета на глобалном нивоу?

       Изгледа да хоће. И још какав!

       „Главно јело“ за банкет се управо епрема, а зваће се - ако све успе - други, паралелни Интернет.

       Републиканска половина Америке је сада заузета утврђивањем – како су демократе успеле да отму власт из Трампових руку, тако да ништа није могло да се учини?

       Још конкрентије: како осигурати да се то у америчкој историји више не понови?

       Републиканци резонују овако: демократе су омануле са специјалном операцијом „пандемија“; економија САД јесте деградирала,  али су људи ипак гласали за Трампа, па су морали да покрену другу специјалну операцију - „гласање поштом и друге мртве душе“.

       Мучи их највише питање: због чега Трамп није успео да са позиције председника САД осујети ту операцију?

       Њихов закључак је: победили су они који су контролисали не само главнину медија, већ и друштвене мреже и, уопште, технички систем звани „Интернет“.

       Сви кључни амерички медији су, уз неколико изузетака, већ дуго у рукама демократа, а исти конзервативни систем медија - који се појавио последњих година – био је већ у старту блокиран на нивоу друштвених мрежа.

       Борба поводом онога што се у САД догађало у зиму 2020-2021 тек узима маха. Њена кључна поенту зове се „8. јануар 2021.“.

       Прави пуч се догодио тог дана када су Трамп лично и његови сарадници једноставно искључени са друштвених мрежа - након „јуриша на Капитол“ за који још није јасно ко га је тачно организовао.

       Читава Америка била је шокирана тим нападом, а већ сутрадан је шеф државе нестао са Веба... Испоставило се да у САД постоје људи који су моћнији од изабраног председника земље и да су то људи који владају Интернетом, односно BigTech-ом - шефови корпорација попут Гугла и Амазона.

       Али, шок никада не траје вечно.

       „Можда су паметни, али не разумеју како свет функционише. Мисле да владају светом, али није тако“ – наглашава се у тексту у The American Conservative.

       У том тексту се истиче свака ракета има своју противракету и да за сваки пуч постоји контрапуч.

       Очигледно се у табору америчких конзервативаца појавила противракета чим о њој пишу.

       „Противракета“ су људи који „савршено добро знају како функционише Интернет“ и као мрежа сервера по свету и софтверски.

       Наводи се да се и једно и друго може и купити и – направити.

       У чланку се помиње један такав тим зналаца чији се пројекат зове RightForge  („Десна ковачница“) који је у стању да учини видљивим и потпуно обнови сваки сајт који  блокирају „господари света“ из BigTech-a.

       Чак и да – јер располажу моћним хардвером потребним за то – муњевито пребацују целе сајтове са једне платформе на другу уз потпуно очување њиховог целокупног садржаја. А и да тако `пресељене` сајтове постепено врате на мобилне апликације.

        Узгред, вероватно и друге компаније (не само кинеске) могу исто.

       Генијалци из RightForge говоре да се са тим могућностима отвара директан пут ка другом, паралелном Интернету.

       Наглашавају да су за ту епохалну могућност заслужни (криви) они који су мислили да су заувек монополизовали први Интернет, верујући да ће он остати једини.

       Све у свему, 8. јануар може постати незабораван датум када је Интернет изгубио монопол јер сада глобалних мрежа могу бити две, чак и више од тога - колико пожелите. А то значи да ће свет бити другачији.

       Биће то и у случају да овај тим не успе да спроведе свој план. Јер, план ће остати и оствариће га неко други.

       Током фебруара су `цуриле`вести да Трамп размишља да ли да креира своју веб страницу или да створи своју друштвену мрежу... Међутим, и оне су могле да буду блокиране.

       Сада је слика јаснија: чини се да „друга Америка“ ствара нешто веће и практично нерањиво.

       Трампов сајт „Кабинет 45. председника“ - када се смањи опасност да буде изненада затворена – може постати једна од карика у том информационом систему. Можда чак и кључна карика.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари