Трамп царинама удара на последњих 300 милијарди долара кинеског извоза у Америку

ОБЈАВИО ДА ОЗБИЉНО РАЗЛИШЉА О БЛОКАДИ ВЕНЕЦУЕЛЕ ИЛИ ЊЕНОЈ ИЗОЛАЦИЈИ        

* Типично трамповски, амерички лидер је Си Ђинпинга назвао својим «пријатељем», па објавио да ће од 1. септембра кренути са 10 одсто царине и да ће стопу поступно подизати до 25 одсто – све док Пекинг не пристане на нови трговински споразум који ће бити по вољни САД

* Као да су у државном врху у Пекингу мала деца, изговорио је и ово: «Радујемо се наставку нашег позитивног дијалога с Кином о свеобухватном Трговинском споразуму, и осећамо да ће будућност наше две земље бити веома светла

___________________________________________________________________

         ДОНАЛД Трамп је објавио да ће од 1. септембра увести нове царине од 10 одсто на увоз кинеских производа вредних око 300 милијарди долара. Фактички: на последњих 300 милијарди кинеског извоза у Америку који досад није био на удару.

         У трговинском рату с Кином, америки председник је  раније већ увео царине на увоз кинеске робе вредне 250 милијарди долара.

         Пекинг је узвратио царинама на америчке производе вредне 110 милијарди долара које су биле усмерене на пољопривредне производе из САД , што је био директан ударац на Трампове присталице међу фармерима.

         Да би `одглумио` топлу облогу, преко Твитера је објавио:

         "Радујемо се наставку нашег позитивног дијалога с Кином о свеобухватном Трговинском споразуму, и осећамо да ће будућност наше две земље бити веома светла“.

         Последњу рунду америчко-кинеских трговинских преговора (у Шангају) Бела кућа је описала као конструктивне.

         Нова рунда предвиђена је за септембар у Вашингтону.

         Трамп је ноћас обнародовао да ће Кини уводити све нове и нове царине све док са њом не буде закључен нови трговински споразум.

                                    Нагласио је притом да ће царинску стопу постепено подизати до 25 одсто.                    

                                    Трговински рат Вашингтона и Пекинга траје од јула 2018-те. Американци су у првом налету ставили 818 кинеских производа под стопу од царину стопу од 25 одсто.                          

         Свој најновији потез, амерички лидер је објаснио иступањем Кине (пре три месеца) из фактички већ договореног споразума и одустајањем Пекинга од обећања да ће почети да увози америчку аграрну продукцију у великим количинама.

         Трамп је кинеског лидера, Си Ђинпинга, назвао својим „пријатељем“.

         Председник САД – који је све ово рекао домаћим и страним новинарима испред Беле куће – истовремено је рекао да озбиљно размишља о могућности увођења блокаде Венецуели. односно – о стављању те земље „у изолацију“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари