The Wall Street Journal: Још 186 америчких банака је пред банкротом

АКЦИЈЕ FIRST REPUBLIC BANK ВЕЋ У ПРВОМ НАЛЕТУ ПАЛЕ ЗА БЕЗМАЛО 60 ОДСТО

* Silicon Valley Bank је банкротирала за мање од два дана. Након продаје њене британске филијале, акције америчких банака почеле су да губе позиције. Тако су хартије од вредности Western Alliance пале за више од 44 одсто, а First Republic Bank безмало за 59 одсто

__________________________________________________________

        ЕКОНОМИСТИ су након пропасти Silicon Valley Bank (SVB) дошли до закључка да је још 186 америчких банака такође пред банкротом – објавио је The Wall Street Journal.

        И указао: „SVB је пропала након што су растуће каматне стопе смањиле вредност њене имовине, а забринути клијенти повукли неосигуране депозите. У новонасталој студији, економисти наводе да су идентификовали 186 банака које би могле бити изложене сличним ризицима“.

        Аутори чланка су се позвали на студију економиста постављену на Social Science Research Network у којој су израчунали губитке банака условљене политиком каматних стопа Федералних резерви (америчке централне банке).

        Silicon Valley Bank је банкротирала за мање од два дана. Након што је банка извршила неуспешну операцију са хартијама од вредности, депоненти су почели нагло да повлаче средства са својих рачуна.

        Након продаје њене британске филијале, акције америчких банака почеле су да губе позиције. Тако су хартије од вредности Western Alliance пале за више од 44 одсто, а First Republic Bank безмало за 59 одсто.

        Акције банака PacWest, Zions и UMB Financial појефтиниле су за 20,7-27,5%.

         Власти САД наводно не разматрају могућност откупа СВБ-а у стечају. Према речима министра финансија Џенет Јелен, тренутна ситуација је другачија од финансијске кризе из 2008. године, када је влада спасила многе банке како би заштитила економију земље.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари