The Wall Street Journal: Бајден подрива америчку економију и глобалне интересе САД

УТИЦАЈНИ ЛИСТ ТВРДИ ДА ПУТИН ЈАЧА УТИЦАЈ РУСИЈЕ, А ДА САД РИЗИКУЈУ СВОЈУ СТРАТЕШКУ МОЋ

* „У Европи су цене енергије пет пута порасле за последњих годину дана, Владимир Путин то користи и окреће ситуацију у корист Русије. Енергија је извор америчке стратешке моћи, а постоји ризик да ће је Вашингтон разменити за климатске снове"

__________________________________________________________________

       ЕНЕРГЕТСКА криза допринела је да Русија себи обезбедила додатну полугу на светској сцени, док Сједињене Државе ризикују да изгубе своју стратешку моћ, наводи се у редакцијском уводнику утицајног The Wall Street Journal.

       У тексту се наводи да Сједињене Државе још нису у потпуности осетиле утицај енергетске кризе и указује:

       „У Европи су цене енергије пет пута порасле за последњих годину дана, а Владимир Путин окреће ситуацију у корист Русије. Енергија је извор америчке стратешке моћи, а постоји ризик да ће је Вашингтон разаменити за климатске снове".

       У уводнику се истиче да је енергетски систем, чији је циљ уклањање фосилних горива, повећао зависност Европе од природног гаса чији главни испоручилац је Русија. И додаје:

       „Потешкоће са којима се суочавају амерички пријатељи у Европи осећају се још снажније у контексту енергетске политике администрације Бајдена који је отказао изградњу гасовода Кејстон из Канаде и увео мораторијума на закуп федералних земљишта за развој нафтних и гасних поља.

       - Снабдевање енергијом кључни је фактор у глобалној равнотежи снага. Русија и Кина то знају, а опседнутост Бајденове администрације нереалним климатским циљевима на рачун енергетске безбедности прети да подрије америчку економију и глобалне интересе“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари