The Wall Streeet Journal: Трамп озбиљно наумио да од Данске купи Гренланд

АМЕРИЧКИ ЛИДЕР ОПТУЖИО ДОМАЋЕ МЕДИЈЕ ДА ПОКУШАВАЈУ ДА УРУШЕ НАЦИОНАЛНУ ЕКОНОМИЈУ

* Амерички лист тврди да је председник САД већ наложио да му се направи експертиза правних аспеката куповине Гренланда. Наводно би му најважније било да куповином највећег светског полуострва „прошири америчко војно присуство на Арктику“

* За оне који праве и пласирају fake news рекао да тиме настоје да га онемогуће да поново победи на председничким изборима. Па додао: „Њихов проблем је у томе што је наша економија прејака да би је срушили, а ми ћемо ускоро одржати велику победу у трговини. Сви то знају, укључујући и Кину!“

* Кинеском лидеру Си Ђинпингу понудио разговор о ситуацији у Хонгконгу иако му је Министарство спољних послова Кине претходно поручило да „не гура нос у његове унутрашње ствари које су део унутрашње политике кине“

___________________________________________________________________

        ДОНАЛД Трамп разматра могућност куповине Гренланда – највећег острва на планети – од Данске.

        Ово је објавио The Wall Streeet Journal који се позвао „информисани извор у Белој кући“.

        Исти лист је наво да је Трамп више пута питао своје саветнике да ли је реално да САД купе Гренланд и да је са занимањем слушао реферисања о природним богатствима острва и његовом геополитичком значају.

        Наводно би му најважније било да куповином Гренланда „прошири америчко војно присуство на Арктику“.

        The Wall Streeet Journal тврди да је председник САД већ наложио да му се направи експертиза правних аспеката куповине Гренланда.

        Тврди такође да су неки Трампови саветници „подржали идеју, оцењујући да би куповина била сврсисходна“, а да неки други сматрају да „куповина Гренланда“ Трампова „пролазна опсесија“.

         Трамп се о тој својој „опсесији“ још није оглашавао иако се обраћао америчкој јавности.

        Јер, оптужио је домаће медије да покушавају да уруше националну економију служећи се лажљивим новостима (fake news).

        Tу `оптужницу` је пласирао преко свог Твитер-налога и навео да се истовремено труде да нашкоде њему и његовим шансама да буде поново изабран за председника САД.

        У истом твиту је дописао:

        „Њихов проблем је у томе што је наша економија прејака да би је срушили, а ми ћемо ускоро одржати велику победу у трговини. Сви то знају, укључујући и Кину!“

        На америчким берзама је 14. августа дошло до озбиљног пада вредности акција. Због страховања поводом даљег раста економија САД и Немачке и распламсавања трговинског рата између САД  и Кине.

        Два дана раније је Goldman Sachs, једна од највећих инвестиционих банака у свету, упозорила да америчку економију због трговинског рата са Кином чека рецесија.

        Сам „рат“ траје од јула 2018-те, када је Трамп увео 25 одсто царине на 818 кинеских производа у вредности 34 милијарде долара.

        Америчко-кинеско „бојно поље“ последњих дана све видљивије постаје и ситуација у Хонгконгу.

        Сам Трамп је најавио да ће са предедником Кине Си Ђинпингом разговарати о Хонгконгу.

        Пошто је свестан да ће то у Пекингу бити дочекано „на нож“, покушао је да све лепо упакује:

        „Веома добро познајем председника Сија. он је одлучан лидер којег дубоко поштује народ. Он је такође добар у решавању сложених ствари. не сумњам да председник жели да брзо хумано реши проблем Хонгконга и да је он то у стању“.

        Два дана раније позивао званични Пекинг да не покушава да силом угуши „мирне митинге“, а и да сачува аутономију коју тај град има.

        Истовремено је, позвавши се на сазнања америчке шпијунаже, оптужио Кину да „гомила војску на граници са Хонгконгом“.

        На то га је Минидстарство спољних послова Кине позвало да „не гура свој нос у ствари Хонгконга које су део унутрашње политике Кине“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари