САД желе да либански политичко-војни покрет Хезболах лише финансирања

ПОНУДИЛЕ 10 МИЛИОНА ДОЛАРА ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ КОЈЕ ИМ У ТОМЕ МОГУ ПОМОЋИ

* Помоћник америчког министра финансија, Маршал БИЛИНГСЛИ: „Сједињене Државе ће искористити све своје могућности да ликвидирају све изворе финансирања Хезболаха. Предузећемо мере против свих лица и организација повезаних са његовим финансирањем. Нико неће бити поштеђен“

____________________________________________________________________

         СЈЕДИЊЕНЕ Државе су понудиле награду од 10 милиона долара за информације о финансијама либанског шиитског политичко-војног покрета Хезболах.

         Помоћник државног секретара САД за дипломатску безбедност Мајкл Еваноф објавио је да Вашингтон жели да онемогући финансијске операције Хезболаха, наводно само зато што жели да га спречи да потпомаже извођење терористичких напада.

         Додатно је нагласио: „Намера нам је да пресечемо токове Хезболаховог новца и зато нудимо 10 милиона долара награде за све информације које могу помоћи да то остваримо. Предузимаћемо, наравно, и друге мере које су на располагању влади САД“.

         Еваноф је обећао да ће САД обезбедити тајност добијених информација и оних од којих буду добијене.

         Као циљ целе акције навео је: „Наша амбиција је да ликвидирамо мрежу финансирања Хезболаха“.

         Помоћник америчког министра финансија, Маршал Билингсли, био је још конкретнији:

         „Сједињене Државе ће искористити све своје могућности да ликвидирају све изворе финансирања Хезболаха. Предузећемо мере против свих лица и организација повезаних са његовим финансирањем. Нико неће бити поштеђен. Неће бити поштеде ни за механизме који се за то користе на Блиском Истоку и по целом свету“.

         Према његовим речима, Министарство финансија САД  од 2017-те предузима „цео низ мера усмерених на подривање финансирања Хезболаха“ и лишавања либанског покрета „приступа ресурсима“.

         Навео је да су САД наводно већ дошле до 40 „лица и организација“ – од Аргентине и Парагваја до Гамбије – повезаних са финансирањем Хезболаха.

         Удар на Хезболах је – удар и на Иран.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари