Републиканци учвршћују већину у Сенату, демократе могу имати танку већину у Представничком дому

CNN: ТРАМП СА НАЈБЛИЖИМ САРАДНИЦИМА ПРАТИ РЕЗУЛТАТЕ ГЛАСАЊА ИЗ БЕЛЕ КУЋЕ И НИЈЕ НЕЗАДОВОЉАН

* CNN и Fox News пласирају процену да демократи имају шансе да после осам година поврате већину у Представничком дому. Fox News указује на могућу тесну већину, а CNN тврди да могу имати и 238 од 435 места  

* Американци су гласали за цео састав представничког дома (435 посланика), за 35 (од укупно 100) сенатора. Гласало се и за 39 гувернера држава и 6073 члана законодавних тела америчких држава

__________________________________________________________________________

         ДЕМОКРАТАМА је – да би републиканцима преотели контролу над Сенатом, горњим домом Конгреса САД, било потребно да не изгубе ни једно од својих 27 места, за која се гласало, а да опонентима преотму најмање два.

         Како је објавио телеканал АВС, републиканци су им у Индијани отели место у Сенату јер је бизнисмен Мајк Браун успео да победи демократу-сенатора Џоа Донелија.

            На Флориди је тесно, али републиканац Рик Скот води испред досадашњег сенатора демократе Била Нелсона.

            Доналд Трамп, који је сам победио на Флориди, подржао је Скота.

            Према очекивањима, демократе су задржале место у Сенату у Висконсину, а републиканци – у Вајомингу и Небраски.

         Телеканал Fox News објавио је да републиканци побеђују на гувернерским изборима у пет држава: Јужној Каролини, Мериленду, Масачусетсу, Тенесију и Алабами.

         Посебно је указао да су републиканци преотели демократама и друго сенаторско место и то – у Северној Дакоти. И тако повећали шансе да додатно учврсте своју доминацију у горњем дому америчког парламента.

           Изразито антритрамповски телеканал CNN објавио је да су Трамп и његови најближи сарадници, који су саопштавање резултата гласања пратили у Белој кући, били спокојни и задовољни.

           Објавио је и резултате властите анкете на бирачким местима која је наводно показало да је 39 одсто бирача гласало са намером да тако изрази незадовољство Трампом и његовом политиком, а 26 одсто – да га подржи.

         CNN је пренео да је гувернер државе Њујорк, демократа Ендрју Куомо, себи обезбедио други мандат. А да је то исто успео и гувернер Тексаса Грег Абот.

         CNN и Fox News пласирају процену да демократи имају шансе да после осам година поврате већину у Представничком дому. 

         Fox News navodi da će to biti tesna većina, a CNN допушта могућност и да демократе у Представничком дому имају 238 од укупно 435 места.     

         Либерални и антитрамповски телеканал NBC објавио је да Тед Круз побеђује демократу Бето О`Рурка у борби за место сенатора у Тексасу.

         Американци су гласали за цео састав представничког дома (435 посланика), за 35 (од укупно 100) сенатора. Гласало се и за 39 гувернера држава и 6073 члана законодавних тела америчких држава.

         У Конгресу САД први пут - две муслиманке

           У ГОРЊИ дом Конгреса САД - Представнички дом - први пут су изабране две муслиманке.

            Сомалијка Илхан Омар изабрана је у Минесоти.

            Палестинка Рашид Тлаиб у  - Детроиту.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари