Принстон уклања име Вудро Вилсона из назива свог факултета за јавну политику

ЗБОГ ЊЕГОВИХ РАСИСТИЧКИХ СТАВОВА И ПОДРЖАВАЊА КЈУ КЛУКС КЛАНА

* Принстон је наводно већ имао у плану да затвори Вилсон колеџ и повуче његово име када се отворе два колеџа која су тренутно у изградњи. Међутим, име ће – због протеста који су се распламсали након полицијског убиства црнца Џорџа Флојда, одмах бити промењено у Први колеџ

_________________________________________________________________________

        АМЕРИЧКИ универзитет Принстон је објавио да планира да уклони име некадашњег председника САД Вудроа Вилсона из назива свог факултета за јавну политику.

        Због његових „сегрегационистичких ставова“

        Председник Принстона Кристофер Ајсгрубер у писму данас упућеном том факултету навео је да је управни одбор закључио да "расистичка гледишта и политике чине Вудроа Вилсона неподобним да се школа и даље зове по њему".

        Ајсгрубер је навео да је управни одбор у априлу 2016. одлучио да направи неке промене да би универзитет постао "инклузивнији и искренији у вези своје историје", али и да задржи Вилсоново име.

        Вилсон је био гувернер државе Њу Џерси од 1911. до 1913, а потом председник САД од 1913. до 1921. Подржавао је сегрегацију и увео је у неколико федералних служби које до тада нису биле расно подељене.

        Такође, забранио је уписивање црних студената на Принстон док је био председник универзитета и похвално говорио о Кју Клукс Клану.

        Раније ове недеље, универзитет Монмаут у Њу Џерсију је обрисао Вилсоново име са једне од својих главних зграда, позивајући се на повећање разноликости и инклузивности.

        Начелник школског округа Камден је најавио да ће средња школа Вудро Вилсон бити преименована.

        "Вилсонов расизам је био значајан и имао је крупне последице чак и по стандардима његовог времена", рекао је Ајсгрубер.

        Наведено је да ће се факултет од сада звати Школа јавних и међународних послова.

        Принстон је већ имао у плану да затвори Вилсон колеџ и повуче његово име када се отворе два колеџа која су тренутно у изградњи. Међутим, име ће – због протеста који су се распламсали након полицијског убиства црнца Џорџа Флојда, одмах бити промењено у Први колеџ.

        Ајсгрубер је навео да закључци одбора "некима могу деловати престрого" пошто је Вилсон имао велику улогу у "обнови Принстона и његове трансформације из успаваног колеџа у велики истраживачки универзитет", а да је затим постао председник и добио Нобелову награду за мир.

        Према његовим речима, део проблема је и то што је Принстон одавао почаст Вилсону упркос његовим гледиштима, а можда чак и не знајући их. "Принстон је део Америке која је пречесто занемаривала, игнорисала или правдала расизам, омогућавајући опстанак система који дискриминише црнце", навео је Ајсгрубер.

        

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари