Помпео: Кина треба да свету помогне са 9 трилиона долара – да би се извадила за пандемију

УДАРИО НА ОБЕЋАЊЕ СИ ЂИНПИНГА ДА ЋЕ СА ДВЕ МИЛИЈАРДЕ $ ПОМОЋИ САНИРАЊЕ ПОСЛЕДИЦА COVID-19

* Државни секретар САД: „Кинески допринос борби против пандемије је незнатан у поређењу са ценом коју је свет од њеног избијања платио. Та цена укључује 90 хиљада америчких живота, више од 36 милиона Американаца који су изгубили посао од марта до данас и 300 хиљада смрти од Covid-19 широм света

* Сенат САД изгласао закон који од кинеских  компанија – које желе да буду на америчким берзама - тражи да подносе документацију која на несумњив начин потврђује да нису под контролом неке стране владе и да омогуће америчким надлежним органима да проверавају и контролишу њихово пословање

____________________________________________________________________

        КИНА треба да уложи 9 трилиона долара у борбу против коронавируса, изјавио је Мајк Помпео.

        Амерички државни секретар је овом оценом направио увертиру за понављање и ширење омиљене оптужнице Вашингтона против званичног Пекинга:

        „Кинески допринос борби против пандемије је незнатан у поређењу са ценом коју је свет од њеног избијања платио. Та цена укључује 90 хиљада америчких живота, више од 36 милиона Американаца који су изгубили посао од марта до данас и 300 хиљада смрти од Covid-19 широм света. Зато би кинески допринос санирању последица пандемије -  према нашим проценама - требало да буде већи од 9 трилиона долара“. 

        Пре тога, амерички председник Доналд Трумп дозволио је могућност да ће Сједињене Државе поћи на потпуни прекид односа с Кином.

        Председник Кине, Си Ђинпинг, на скупштини Светске здравствене организације је обећао да ће његова земља државама које су највише погођене пандемијом – посебно онима у развоју – током наредне две године помоћи са две милијарде долара.

        Нови удар на Кину већ је у току.

        Сенат САД изгласао је закон који од кинеских компанија – које желе да буду на америчким берзама - тражи да подносе документацију која на несумњив начин потврђује да нису под контролом неке стране владе и да омогуће америчким надлежним органима да проверавају и контролишу њихово пословање.

        Остало је да тај закон прихвати и представнички (доњи) дом Конгреса САД.

        Не чекајући коначно усвајање тог закона, америчка берза НАСДАК намерава да уведе нова ограничења у давању почетних јавних понуда (ИПО), што може, најблаже речено, отежати ИПО неких компанија из Кине.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари