Пентагон у хаосу, служи се и законом омогућеним махинацијама – резултат провере 1200 ревизора

КОНГРЕС САД МУ ОДОБРИ НОВАЦ ЗА РЕЗЕРВНЕ ДЕЛОВЕ, А КУПУЈЕ СЕ НЕШТО САСВИМ ДРУГО

* „Председник комитета Представничког дома за Оружане снаге Адам СМИТ: Трампова администрација затражила 750 милијарди долара за Пентагон, а уопште се не зна на шта ће тих 750 милијарди бити потрошено. Министарство одбране САД уопште није у стању да одговори – на шта троши добијени новац, нити каквим материјалним резервама располаже“

* Званичници Пентагона Тајвану су, примера ради,послали четири елемента глава нуклеарних ракета уместо акумулатора за хеликоптере

* Један високу официр америчке ратне морнарице управо је упозорио: „Школе пропадају, болнице и породилишта се по целим САД затварају, али зато се у војним складиштима праве залихе и за наредних хиљаду година“

_________________________________________________________________________

         СРЕДИНА априла је за Американце крајњи рок за предају пореских декларација. А ова година је на том плану више него специфична – у средишту с трошењем буџетског новца нала се можда најмоћнија структура на свету.

         Пентагон.

         Утицајни магазин Rolling Stone на ту тему је већ објавио:

         „Председник комитета Представничког дома за Оружане снаге - демократа Адам Смит – послао је врху Министарства одбране јасан сигнал. Указао је да је Трампова администрација затражила 750 милијарди долара за Пентагон, а да се уопште, чак ни у Конгресу САД, не зна на шта ће те милијарде бити потрошене. Навео је да Министарство одбране САД уопште није у стању да одговори – на шта троши добијени новац, нити каквим материјалним резервама располаже“.

         Амерички медији пишу да је из биланса Пентагона последњих година нестало 478 различитих здања и 39 хеликоптера „Блек Хоук“, који никуда нису нестали, али су се `загубили`.

         Америчка ратна авијација има годишњи буџет од 156 милијарди долара на годишњем нивоу, а све до данас не користи се увек инвентарским бројевима иако их са успехом користе и најмање библиотеке у САД. Зато и не зна поуздано чиме све располаже.

         Изузетак је нуклеарно оружје, али је и оно под строгом контролом тек од 2006-те и 2007-ме – након познатих инцидената. Тада је стратешки бомбардер B-52 „случајно“ носио шест нуклеарних пројектила, а „случајно“ је и прелетео преко целе територије САД.

         Другом приликом су званичници Пентагона Тајвану послали четири елемента главе нуклеарних ракета уместо акумулатора за хеликоптере.

         Министарсто одбране САД не зна на шта све троши и колико јер и авијација, и морнарица, и копнене снаге ипоморска пешадија имају свој систем евиденције. А имају и своје буџете.

         Пентагон се током последнњих 20 година борио да спречи проверу (одитовање) свог `пословања`. Међутим, крајем прошле године је морао да капитулира, па је по његовим ``књигама` почело да `копа` безмало 1.200 ревизора.

         Провера у коју су кренули коштала је на крају око 400 милиона долара.   

         Кренули су са великим амбицијама, али су већ признали да нису успели да одраде посао и да снађу у лавиринту Пентагона.

         Пентагон – то је велика финансијска бирократија са неоправдано високим трошковима ,систематично прецењиваним активима, Конгрес САД одобри новац за, на пример, куповину резервних длова, а купује се нешто сасвим друго.

         У САД постоје и људи који се не либе да говоре да је Пентагон себи присвојио право на „преваре омогућене законима“.

         Пре безмало 60 година, тадашњи предедник САД  Двајт Ајзенхауер на крају државничке каријере је упозорио сународнике да постоји реална опасност да Пентагон и војно-индустријски комплекс стекну незаслужени и недозвољени утицај на бладу САД и кругове око ње..

         Један високу официр америчке ратне морнарице управо је упозорио:

         „Школе пропадају, болнице и породилишта се по целим САД затварају, али зато се у војним складиштима праве залихе и за наредних хиљаду година“.

         Из тренутног стања ствари, неки су већ извукли фундаментални закључак: ако амерички политички систем не буде промењен – хаос и корупција ће пре или касније победити  све законе и  реформе у Сједињеним Државама.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари