Паника међу US-капиталистима: Сандерс тражи искорењивање доларских милијардера

БИВШИ БОС GOLDMAN SACHS ЗВОНИ НА УЗБУНУ ДА БИ ДЕМОКРАТА-СОЦИЈАЛИСТА СРУШИО САД

* Лојд БЛАНКФЕЈН: „Ако Демократска партија за председника САД кандидује Бернија Сандерса – Руси ће морати да се определе за кога ће `радити` да би нас разбуцали. Сандерс, као и Трамп, изазива таква разногласја у друштву да ће разорити нашу економију, не водећи рачуна о нашим оружанима снагама. Да сам Рус, овога пута бих поставио на Сандерса“

* The New York Times: „Сандерс је предложио увођење пореза на богатство за најбогатије Американце. Притом је критиковао крупни бизнис што извлачи огромне профите плаћајући мале порезе. Чак је рекао да милијардери не смеју да постоје. Његова победа у Њу Хемпширу учинила је изгледним оно што на Волстриту сматрају најгорим сценаријем: Сандерсову председничку инаугурацију“

* Сандерса ће зауставити или врхушка његове Демократске партије или, у крајњем случају, Доналд Трамп на новембарским изборима

  _____________________________________________________________________     

        Аутор: Иван ДАНИЛОВ

_________________________________________________________________________

        ПОЗНАТИ банкар Лојд Бланкфејн, бивши шеф најутицајније банке у Сједињеним Државама и фигура са спискова најутицајнијих људи планете који прави магазин Time, изјавио је да економија и армија САД могу бити уништене у блиској будућности.

        Ова тврдња некадашњег генералног директора Goldman Sachs постала је једна од главних новости у  америчком информативном простору. И, изазвала је одређене емоције, поред осталог и зато што је Бланкфејн указао да је Русија „један од потенцијалних коаутора будуће катастрофе“ и једна од земаља које ће од ње имати користи.

        Бланкфејн додатно изоштрио упзорење које нуди:

        „Ако Демократска партија за председника САД кандидује Бернија Сандерса – Руси ће морати да се определе за кога ће `радити` да би нас разбуцали. Сандерс, као и Трамп, изазива таква разногласја у друштву да ће разорити нашу економију, не водећи рачуна о нашим оружанима снагама. Да сам Рус, овога пута бих поставио на Сандерса“. 

Лојд Бланкфејн

        У овоме је најинтересантније то што је и сам Бланкфејн демократа и што је у праву поводом штете коју би америчкој економији могао нанети социјалиста у улози шефа државе.

        Овај удар на једног од најомраженијих америчких банкара може Сандерсу, међутим, донети и додатне гласове јер Goldman Sachs редовно добија милијарде долара државних кредита и даје САД  министре финансија, независно од тога кој странци припада председник САД. А из ње су потекли и многи гувернери многих европских централних банака.

        А шта је оволико наплашило познатог и утицајног банкара?

        The New York Times је објавио: „Берни Сандерс је предложио увођење пореза на богатство за најбогатије Американце. Притом је критиковао крупни бизнис за то што извлачи огромне профите плаћајући мале порезе. Чак је рекао да милијардери не смеју да постоје. Његова победа у Њу Хемпширу учинила је изгледним оно што на Волстриту сматрају најгорим сценаријем: Сандерсову председничку инаугурацију“.

Сандерсове присталице

        Сандерс нуди социјалну правду, демонтажу банкарског сектора САД, велико смањење бројности америчке армије и војног присуства у свету. Само, кад би све то било реализовано – Американци би, прввви пут за многе деценије, морали да живе искључиво од свог рада, од оног што произведу. А то би још по цени морало да буде конкурентно истој кинеској роби.

        То тешко да би се свидело и Сандерсовим бирачима. Зато се може претпоставити да Сандерсу напросто не би дозволили да преузме власт.

        Њега ће зауставити или врхушка Демократске партије или, у крајњем случају, Доналд Трамп на новембарским изборима.

        Ако се ово догоди, амерички експерти и банкари ће се жалити да је Русија профитирала јер грађани САД мање верују у своју демократију.

        Ово ће нарочито важити за младе Сандерсове поклонике чије незадовољство ће подривати стабилност у САД у наредним годинама.

        Можда и деценијама.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари