Палмер: Београд и Приштина треба да сами нађу најбоље решење које ће бити поштено и трајно

ВИСОКИ ФУНКЦИОНЕР СТЕЈТ ДЕПАРТМАНА УВЕРЕН ДА ЋЕ ТО СУЗБИТИ УТИЦАЈ РУСИЈЕ НА БАЛКАНУ

* Заменик помоћника државног секретара САД Метју ПАЛМЕР: „Када будемо знали какав је споразум, јасно ћемо рећи ако нас нешто забрињава како бисмо у сарадњи са две стране отклонили сваку евентуалну резерву. Али, сматрамо да је важно да процес воде локални лидери и да то буде њихов процес

* Ако Приштина и Београд буду у стању да постигну споразум пуној нормализацији односа, верујем да ће то смањити утицај Москве на Србију" јер, како је додао, тај утицај је великим делом последица "ослањања Србије на Русију у одбрани ставова о Косову на међународном плану

_________________________________________________________________________

         ЗАМЕНИК помоћника америчког државног секретара Метју Палмер изјавио је да Београду и Приштини треба дати простора да сами испреговарају најбољи договор који могу, договор који ће бити поштен, трајан и за који ће лидери моћи да добију подршку својих грађана.

         У интервјуу за портал Јуропиан Вестерн Балканс Палмер је рекао да то није бланко чек, подсетивши да САД не учествују у процесу преговора већ охрабрују две стране да постигну споразум.

         "Када будемо знали какав је споразум, јасно ћемо рећи ако нас нешто забрињава како бисмо у сарадњи са две стране отклонили сваку евентуалну резерву. Али, сматрамо да је важно да процес воде локални лидери и да то буде њихов процес", рекао је Палмер у интервјуу који је вођен током овонедељног Стратешког форума на Бледу.

         Поводом бојазни да би договор о размени територија могао дестабилизовати пре свих БиХ, Палмер је рекао да су САД чврст гарант јединства и стабилности БиХ.

         "Апсолутно, не постоји ништа што доводи у питање приврженост САД суверенитету и територијалном интегритету БиХ", додао је.

         Говорећи о утицајима других земаља, посебно Русије, у региону, Палмер је рекао да САД и Русија имају веома различите амбиције на Балкану и да САД подржавају "интеграцију региона у ЕУ и евроатлантске структуре, владавину закона, европске норме и хармонију међу народима" док се "визија стратешких циљева Русије на Западном Балкану заснива на неповерењу, нереду и противљењу тим интеграцијама".

         "То је несрећно за регион", рекао је и додао да су стратешки интереси Русије на Балкану суштински супротни ономе што Западни Балкан види као своје интересе, као и стратешким интересима САД.

         Палмер је рекао да је "Русија 2016. покушала да сруши владу Црне Горе јер је ишла ка чланству у НАТО" и додао да "очекује да ће Русија радити против споразума из Преспе у Македонији као и "против споразума Београда и Приштине".

         Палмер је рекао да је сарадња САД са Србијом важна и кључна јер је Србија највећа земља на Западном Балкану и да САД и Србија имају заједнички циљ а то је напредак Србије на путу ка ЕУ, али да је за његово постизање неопходно помирење и пуна нормализација односа са Косовом.

         "Од кључног је значаја за Београд да оствари своје циљеве уз подршку САД, уз подршку ЕУ и уз вођство председника Вучића", додао је он.

         На питање о балансирању Београда између Русије и Запада, Палмер је рекао да Србија схвата да има обавезу да своју спољну политику постепено усклађује са политиком ЕУ и додао да верује да ће нормализација односа Београда и Приштине смањити руски утицај.

         "Ако Приштина и Београд буду у стању да постигну споразум пуној нормализацији односа, верујем да ће то смањити утицај Москве на Србију" јер, како је додао, тај утицај је великим делом последица "ослањања Србије на Русију у одбрани ставова о Косову на међународном плану".

         "То ће бити добро за Србију на путу ка ЕУ. То је циљ Србије, наш циљ и циљ Европе", рекао је Палмер.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари