Нови координатор америчких обавештајних служби – конгресмен из Тексаса Џон Ретклиф

ЗА ЊЕГОВО ИМЕНОВАЊЕ ГЛАСАЛО 49 СЕНАТОРА, ПРОТИВ БИЛА 44 – СМАТРА СЕ „ТРАМПОВИМ ЧОВЕКОМ“

* Ретклиф је рођен у породици наставника у Илиноису. Дипломирао је на два универзитета и доктор је права. На новој функцији ће заменити Ричарда Гренела, америчког амбасадора у Немачкој

* Приликом филтрирања своје кандидатуре, у Сенату САД рекао: „Кину видим као највећу модерну претњу. Погледајмо ситуацију са коронавирусом и улогу Кине, погледајмо ситуацију са 5Г мрежама и питањима кибернетичке сигурности - сви путеви воде у Кину“

* Ни Москву није оставио на миру: „Иако Кремљ није успео да промени резултате гласања 2016-те, Русија ће покушати да посеје непријатељство. Зато се морамо трудити да то спречимо у будућности“

_____________________________________________________________________

        КОНГРЕСМЕН из Тексаса Џон Ретклиф (54) постављен је за директор Националне обавештајне службе.

        У процедури коју је морао проћи у Конгресу САД, рекао је да ће му први задаци бити - решавање сукоба са Кином и спречавање руског уплитања у председничке изборе у САД који треба да се одрже 3. новембра.

        Ретклиф ће координирати деловање 17 америчких обавештајних и специјалних служби.

        За његово постављење се изјаснило 49 сенатора, а 44 су била против.  Ово фактички гласи да су га подржали сви републиканци, а да су демократе биле листом против.

        Ретклиф ће на новој позицији заменити Ричарда Гренела, америчког амбасадора у Немачкој.    

        Рођен је у породици наставника у Илиноису. Дипломирао је на два универзитета и доктор је права.

        Радио је у адвокатској канцеларији, а потом био градоначеник Хита, градића у Тексасу са око 7.000 становника.

        Ретклиф се сматра једним од најконзервативнијих америчких конгресмена, а сматра се изузетно оданим Трампу.

        У јулу 2018. године критиковао је истрагу специјалног тужиоца Роберта Малера. Тада је рекао и ово:

        „Задатак специјалног тужиоца није уопште био да убеди у невиност Доналда Трумпа или да га оправда иако је камен темељац нашег правосудног система претпоставка невиности. А та претпоставка важи за све и свакога, укључујући нашег председника“.

        CNN је оценио да је Трамп предложио Ретклифа зато што се показао његовим „кључним браниоцем од импичмента у Представничком дому“.

        Ретклиф је свој однос према Кини изоштрио овако:

        „Кину видим као највећу модерну претњу. Погледајмо ситуацију са коронавирусом и улогу Кине, погледајмо ситуацију са 5Г мрежама и питањима кибернетичке сигурности - сви путеви воде у Кину.“

        Ратклифе је такође уверен да ће Москва покушати да утиче и на америчке председничке и конгресне изборе који ће бити одржани у новембру.

        На ту тему је рекао: „Иако Кремљ није успео да промени резултате гласања 2016-те, Русија ће покушати да посеје непријатељство. Зато се морамо трудити да то спречимо у будућности“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари