Милер три дана пре Хелсинкија подигао оптужнице против 12 Руса

ОПТУЖУЈЕ ИХ ЗА „ЗАВЕРУ ПРОТИВ САД“, „КРАЂУ ЛИЧНИХ ПОДАТАКА“ И ПРАЊЕ НОВЦА

* Подизање оптужница је објавио заменик министра правде САД Род Розенштајн, који је рекао да је реч и сарадницима руске војне обавештајне службе (ГРУ) и да су украли пасворде сарадника изборног штаба Клинтонове и посетиоца сајта Демократске партије

         АМЕРИЧКИ специјални тужилац Роберт Миилер подигао је оптужнице против 12 руских обавештајаца којима приписује хакерске нападе током америчких председничких избора 2016. године.

         Његови помоћници су нагласили да су сва 12-ца сарадници руске војне обавештајне службе (ГРУ).

         Приписали су им  „заверу ради чињења преступа приотив САД“, „крађу личних података“ и „заверу у циљу прања новца“.

         Посебна инкриминација  је „објављивање електронских писама на сајту dcleaks.com“.

         Оптужени су за хаковање компјутерске мреже Демократског националног комитета и изборног штаба кандидаткиње демократа Хилари Клинтон, у оквиру истраге специјалног саветника Роберта Милера о мешању Русије у изборни процес и евентуалној повезаности с Москвом изборног штаба тадашњег кандидата, а сада председника Доналда Трампа.

         Подизање оптужница је објавио заменик министра правде САД Род Розенштајн, који је рекао да су руски агенти украли податке о 500.000 америчких бирача, преноси Асошиејтед прес. Још конкретније: да су украли пасворде сарадника изборног штаба Клинтонове и посетиоца сајта Демократске партије.

         Сигурно нимало случајно, оптужнице су подигнуте три дана уочи сусрета Доналда Трампа и Валдимир Путина у Хелсинкију.

         До сада су три компаније и 20 особа оптужени у Милеровој истрази, а међу њима су четири бивша Трампова сарадника и 13 руских држављана.

         Путин је неколико пута изјављивао да се Москва није мешала у америчке председничке изборе, за разлику од САД које су се више пута мешале у туђе изборе и унутрашње ствари:

         Руски лидер је такође указивао да се Русија не бави сајбер-нападима.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари