Le Mond: Иако му је супруга Словенка, Трамп не разликује Балкан и Балтик

У АПРИЛУ ЛИДЕРЕ ЛИТВАНИЈЕ, ЛЕТОНИЈЕ И ЕСТОНИЈЕ ОКРИВИО ЗА РАТ У ЈУГОСЛАВИЈИ

* Поводом мемоара Мишел Обаме, у којима постоје и речи да Доналду Трампу никад неће опростити што је довео у питање безбедност њене породице, амерички председник изјавио да он никада неће опростити Бараку Обами проблеме које му је оставио у војном сектору. Притом је нагласио: „Наш војни сектор је испошћен због недостатка финансирања. Све је застарело и израубовано. Принуђен сам да у ту сферу усмеравам огроман новац“

________________________________________________________________________________

         РЕНОМИРАНИ париски дневни лист Le Mond је објавио је да Доналд Трамп – упркос томе што му је супруга Меланија Словенка – уопште не разликује Балкан и Балтик.

         Тврди да је амерички председник  у априлу – приликом сусрета са лидерима Литваније, летоније и Естоније – своје госте наводно оптужио да су одговорни за рат у Југославији!

         Они су се прво нашли у чуду, али су убрзо схватили о чему се ради.

         Ово – ако је овако заиста било – показује да Трамп не зна ништа ни о Балкану ни о балтичким земљама. Међутим, то нимало не утиче на његов „гард“ и одлучност.

         Онлајн издање Huffington Post наводи да је амерички лидер новинарима рекао да никада неће опростити свом претходнику бараку Обами. И објаснио:

         „Нећу му опростити за све што је урадио нашем војном сектору који је био испошћен због недостатка финансирања. Све је било застарело и израубовано. Принуђен сам да у ту сферу усмеравам огроман новац“.

         Повод за ову и овакву Трампову изјаву су мемоари Мишел Обама који су пред изласком из штампе. Она је, поред осталог, написала да му никад неће опростити што је „оштрим и непромишљњеним алузијама“ изложио ризицима њену породицу.

         Њени мемоари ће се истовремено појавити на 24 светска језика, укључујући литвански, каталонски и албански.

         Трамп је у својој земљи на удару и због отказивања посете америчком војничком гробљу код Париза у оквиру обележавања 100 година од краја Првог светско рата.

         Бела кућа је јер хеликоптер није могао да полети због кише.

         Многи су то промутачили као претерану ноншалантност председника, чак и непоштовање. Бен Родс, некада саветник председника Барака Обаме, навео је на Твитеру да је изненадјен да никаква друга опција није унапред предвиђена у случају кише.

         „Осим увреде према нашим ветеранима, то је такође увреда и према нашим савезницима. Трамп је дошао у Европу да би остао у хотелској соби“, навео је он.

         Британски посланик Николас Черчил, унук Винстона Черчила, навео је да је Трамп „јадан“ јер није могао да се суочи с лошим временом да би одао пошту војницима.

         Дејвид Фрам који је некада писао говоре за америчког председника Џорџа Буша Млађег оценио је „невероватним“ да председник путује у Француску на обележавање 100 година од завршетка Првог светског рата и да не оде на гробље (удаљено само 80 километара од Париза) да ода пошту војницима који су страдали у Француској јер пада киша.

         Уместо Трампа на гробље је послата делегација у којој су били шеф кабинета Беле куће Џон Кели, генерал у пензији, његова супруга и државни секретар САД Мајк Помпео.
 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари