Копола и Карлсон предвиђају пропаст Америке сличан паду Римске империје

СЛАВНИ РЕЖИСЕР У КАНУ ПРЕДСТАВИО СВОЈ НОВИ ФИЛМ - ТРОСАТНИ „МЕГАПОЛИС“

* Френсис Форд КОПОЛА: „Сједињене Државе су засноване на идејама Римске републике. Римљани нису желели краља, па су измислили нови облик владавине – републику са Сенатом и римским законима. Настојали смо да будемо слични, а сећате се да је Рим пао. Ово што се сада дешава у Сједињеним Државама је управо начин на који је пао стари Рим“

* И амерички новинар Такер КАРЛСОН је уверен да Сједињене Државе иду путем Римског царства и да се на крају пута Вашингтон суочава са крајем због илегалне миграције. Додао је: „Један од разлога пада Рима била је војска јер су легије биле попуњене неграђанима који нису били лојални Риму“

____________________________________________________________

         СЛАВНИ амерички 85-годишњи редитељ Френсис Форд Копола представио је на Филмском фестивалу у Кану свој тросатни епски научно-фантастични филм о граду среће „Мегаполис“.

         Радња је заснована на делу римског историчара Гаја Салуста Криспа „О завери Катилине“ а говори о бриљантном архитекти који жели да претвори Њујорк у грандиозну престоницу света, али се суочава са препрекама.

         На конференцији за новинаре, Копола се на сличан начин осврнуо на модерне Сједињене Државе и на њихова позајмљивања од Римског царства.

         Копола је испричао како је пре неколико година најавио своју намеру да сними римски еп, али га амерички савременици нису разумели. Зашто баш сада такав филм, питали су се. Затим је објаснио:

         „Зато што су Сједињене Државе засноване на идејама Римске републике. Римљани нису желели краља, па су измислили нови облик владавине – републику са Сенатом и римским законима. Настојали смо да будемо слични, а сећате се да је Рим пао. Чини ми се да Америка доживљава римски еп.

         - Нисам могао, додао је, ни да замислим да ће ово што се дешава у савременој Америци, њена модерна политика показати релевантност ове приче. Јер, ово што се сада дешава у Сједињеним Државама је управо начин на који је пао стари Рим.

         Копола је уверен да стварност у Сједињеним Државама чини неизбежним паралеле између модерне Америке и Рима:

         „Наша политика нас је довела до тачке у којој бисмо могли изгубити републику. И зато људи који се баве политиком морају да одговарају за ово“.

         И амерички новинар Такер Карлсон је 4. марта рекао да Сједињене Државе иду путем Римског царства и да се на крају пута Вашингтон суочава са крајем због илегалне миграције.

         Он је напоменуо да се историчари већ 2.000 година расправљају о разлозима пада Рима, али се сви слажу да је један од њих била римска војска – њихове легије су биле попуњене неграђанима који нису били лојални Риму.

          Колумниста турског листа „Јени Сафак“ Абдулах Мурадоглу је 28. марта 2023. оценио да многи амерички аутори верују да Сједињене Државе понављају судбину старог Рима. Јер, почеле су да личе на империју, а не на републику, а ускоро ће се и урушити.

 

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари