Једина муслиманка у Конгресу САД – Илхан Омар – ратује против америчког јеврејског лобија

 ДЕМОКРАТСКА ПАРТИЈА САД СВЕ ВИШЕ СЕ УПЕТЉАВА У НЕПРИЈАТАН ПОЛИТИЧКИ СКАНДАЛ

* Оптужила утицајни Америчко-израелски комитет да за новац обезбеђује Израелу подршку чланова Републиканске партије. А њу већ оптужили за - антисемитизам

* Омар се `истакла` и претпоставком да произраелске групе у САД теже томе да се Американци, у суштини, подједнако лојално односе према обе државе, а Трамп је од ње затражио да поднесе оставку

_________________________________________________________________________________

         АМЕРИЧКЕ демократе су се последњих недеља упетљале у (за њих) веома непријатан скандал који заудара на ксенофобију и директно тангира јеврејски део њиховог бирачког тела.

         У његовом епицентру је конгресвумен Илхана Омар (37), Американка сомалијског порекла. Она је себи дозволила низ изјава које и многи у њеној партији, а и политички опоненти, сматрају антисемитским.

         Она то одбацује, чак и даље инсистира на ономе што је најважније –на борби против „јеврејског лобија“ у Вашингтону и америчкој политици уопште.      

                                 Омар је колико до јуче била миљеница америчких либералних медија и представљана је као симбол "америчког сна у политици".                        

Све је почело о         Почело је од тога што је новинар Глена Гринвалд оптужио Омар за „антиизраелске погледе“. Апострофирао је њену изјаву да амерички политичари подржавају Израел зато што рачунају „масне паре“.  

         После овога је уследио њен твит: утицајни Америчко-израелски комитет за новац обезбеђује Израелу подршку чланова Републиканске партије.

         Доналд Трамп је зтражио од Омар да поднесе оставку. Притом је упозорио да абнтисемитизму не сме бити места у Конгресу САД.

         Схвативши да се ствари за њу могу искомпликовати, Омар је пожурила да изјави да уопште није имала намеру да вређа „америчке Јевреје“.

         Притом је поново указала да важним проблемом САД сматра лобизам. И у случају јеврејских лобистичких структура и у случају Националне асоцијације власника оружја.

         Трампа је оптужила: „Ви сте ширили мржњу цео свој живот. Према Јеврејима и муслиманима, према домороцима у САД, имигрантима. Према црнцима и осталима“.

         Омар се `истакла` и претпоставком да произраелске групе у САД теже томе да се Американци, у суштини, подједнако лојално односе према обе државе.

         Њен партијски колега – конгресмен Макс Роуз – назвао је ову тврдњу Омар „инсинуацијом“:

         „Она фактички тврди да ја и колеге које такође подржавају право Израела на постојање нисмо верни својој земљи, а ја сам служио у нашим Оружаним снагама (у Авганистану) и сада служим Америци у Конгресу“.

         Руководство Демократске партије нашло се у пат-позицији јер с једне стране настоји да `уразуми Омар` и да истовремено заштити једну од првих муслиманки која је ушла у Конгрес САД.       

         Омар је засад подржао само један од десетак могућих кандидата демократа за председника САД – сенатор из Вермонта Берни Сандерс. Притом је апеловао да се не бркају антисемитизам и легитимна критика на рачун владе Бењамина Нетањахуа.

         А он је амерички Јевреј.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари