Иницијатива да аеродром калифорнијског округа Оринџ не носи име Џона Вејна

ЗАМЕРА МУ СЕ ДА ЈЕ У ИЗЈАВАМА БИО ПРОТИВ ЦРНАЦА, ИНДИЈАНАЦА И ХОМОСЕКСУАЛАЦА

* У интервјуу за магазин «Плејбој» 1971, Вејн рекао: „Верујем у белу супремацију све док црни не буду образовани до тачке одговорности». Такође рекао да, иако не подржава ропство, не осећа кривицу „због чињенице да су пре пет или 10 генерација ти људи били робови”

_____________________________________________________________________

        КАО последњи потез у редефинисању погледа на америчку расистичку историју, лидери демократа у округу Оринџ, у Калифорнији, заложили су се за избацивање имена, статуе и других видова појављивања филмске легенде Џона Вејна са окружног аеродрома, због његових расистичких уверења.

        „Лос Анђелес Тајмс» известио је раније ове недеље да су званичници усвојили хитну резолуцију у којој су осудили Вејнове „расистичке и нетрпељиве изјаве” дате у интервјуу из 1971. и позвали Окружни одбор супервизора да избаци његово име, статуу и друге видове појављивања са међународног аеродрома.

        У резолуцији се тражи од одбора да „обнови његово оригинално име - Аеродром округа Оринџ”, преноси Глас Америке.

        У интервјуу за магазин «Плејбој» 1971, Вејн је изнео нетрпељиве коментаре против црних људи, америчких староседелаца и ЛГБТ заједнице.

        Он је тада рекао: „Верујем у белу супремацију све док црни не буду образовани до тачке одговорности. Не верујем у давање овлашћења и позиција лидерства и пресуђивања неодговорним људима”.

        Вејн је такође рекао да, иако не подржава ропство, не осећа кривицу „због чињенице да су пре пет или 10 генерација ти људи били робови”.

        Глумац је рекао и да не осећа кајање због покоравања Индијанаца.

        „Наша такозвана крађа ове земље од њих била је само питање опстанка. Постојао је огроман број људи којима је била потребна нова земља, а Индијанци су се себично трудили да је задрже за себе”, рекао је тада Вејн преноси Танјуг.

        Он је такође окарактерисао филмове попут „Поноћног каубоја” као изопачене, употребивши увредљив термин за хомосексуалце за двојицу карактера.

        Према онима који су припремили резолуцију, залагање да се избаци Вејн, дугогодишњи становник округа Каунти који је преминуо 1979, део је „националног покрета за уклањање симбола белих супрематиста и имена која преобликују америчке институције, споменике, бизнисе, непрофитни сектор, спортске лиге и тимове”.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари