Херш: Струје у Белој кући међусобно се оптужују за крах украјинске контраофанзиве

ТВРДИ ДА ПУЦА И АМЕРИЧКА СТРАТЕГИЈА НА АФРИЧКОМ КОНТИНЕНТУ

Џо Бајден и Ентони Блинкен

* Добитник Пулицерове награде Сејмур ХЕРШ: Неуспеси америчке спољне политике последњих месеци могу довести до тога да „јастребове” у Белој кући, чији је предводник државни секретар Ентони Блинкен, замене „реалисти” на челу са директором ЦИА Вилијамом Бернсом

* Навео да је Бернс пре почетка контраофанзиве припремио извештај за шефа државе са навођењем могућих исхода. Међу њима је био и - неуспех контраофанзиве. Сада Бернс, тврди Херш, замера Блинкену и министру одбране Лојду Остину, главним јастребовима у Бајденовом кабинету, што су олако пристали на контраофанзиву, игноришући могућност неуспеха

_____________________________________________________________

           УНУТАР администрације Џоа Бајдена води се борба између различитих фракција поводом ситуације у Украјини. Различита струје у Белој кући покушавају да једна на другу пребаце кривицу за неуспех украјинске контраофанзиве, написао је амерички новинар Сејмур Херш.

           Навео је да неуспеси америчке спољне политике последњих месеци могу довести до тога да „јастребове” у Белој кући, чији је предводник државни секретар Ентони Блинкен, замене „реалисти” на челу са директором ЦИА Вилијамом Бернсом.

           Херш је идентификовао три велика неуспеха САД током овог лета.

           Прво, постало је јасно да украјинска контраофанзива, упркос огромним очекивањима, није оправдала наде које су у њу полагане. Уместо брзог пробоја целе руске одбране, Оружане снаге Украјине нису успеле ни да се приближе првој линији руских утврђења на запорошком фронту. То је појачало критику на рачуна Џоа Бајдена да спаљује милијарде долара у ложишту украјинског сукоба уместо да помаже обичним Американцима.

           Друго, САД и даље не успевају да придобију поводом Украјине земље глобалног југа. На самит о Украјини у Саудијској Арабији дошло је мање од 50 земаља. Конференција је трајала два дана и привукла је "минималну" међународну пажњу, пише Херш. А Индија и Кина су послале делегације на самит само зато што Саудијска Арабија има велике резерве нафте.

           Треће, америчка стратегија у Африци пуца по шавовима. Нигер је последња земља у Сахелу која истерује западну војску. Сада Русија и Кина могу да стекну упоришта и тамо.

           Херш наводи да је директор ЦИА Бернс пре почетка контраофанзиве Оружаних снага Украјине припремио извештај за шефа државе са навођењем могућих исхода. Међу њима је био и - неуспех контраофанзиве. Сада Бернс, тврди Херш, замера Блинкену и министру одбране Лојду Остину, главним јастребовима у Бајденовом кабинету, што су олако пристали на контраофанзиву, игноришући могућност неуспеха.

            На удару је и амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливен. који је организовао самит у Саудијској Арабији.


 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари