Горњи дом Конгреса САД одбацио обе тачке импичмент-оптужнице против Трампа

НА СВЕ СТАВЉЕНА ОЧЕКИВАНА И НЕОПОЗИВА ТАЧКА, АЛИ ДЕМОКРАТЕ ЋЕ И ДАЉЕ КОПАТИ ИСПОД ШЕФА ДРЖАВЕ

* Да би Доналд Трамп био опозван, било је потребно да за обе тачке оптужнице Представничког (доњег) дома Конгреса САД гласа најмање 67 сенатора. Међутим, за прву тачку (да је уцењивао Украјину) гласало је само 48 сенатора (52 су била против), а за другу (да је ометао конгресну истрагу о томе) 47, док су 53 била против

* Демократе су већ објавиле да ће обавезати (они у Представничком дому имају већину) бившег Трамповог помоћника за националну безбедност Џона Болтона да дође на саслушање у правни комитет доњег дома Конгреса САД

________________________________________________________________________

        СЕНАТ – горњи дом Конгреса САД – очекивано је одбацио обе тачке импичмент-оптужнице против Доналда Трампа.

        Тиме је ставио последњу и неопозиву тачку на импичмент-процедуру и оправдао актуелног шефа државе.

        Да би Трамп био опозван, било је потребно да за обе тачке оптужнице Представничког (доњег) дома Конгреса САД – да је уцењивао Украјину да би је увукао на својој страни у председничке изборе у САД (кампања је и формално почела) и да је ометао конгресну истрагу о томе – гласа најмање 67 сенатора.

        А за прву тачку оптужнице гласало је само 48 сенатора (52 су била против), а за другу 47 (док су 53 била против).

        За импичмент су – као и у Представничком дому – гласале демократе, а против репубчликанци. Једини изузетак је бивши председнички кандидат – сенатор-републиканац Мит Ромни из Јуте. Али, и он је гласао само за прву тачку `оптужнице“: да је Трамп поводом Украјине злоупотребио власт.

        Очекивало се да ће бар један демократа гласати против импичмента, али се то није догодило.

        Ово је пораз Демократске партије и антитрамповске опозиције у целини. Додуше, очекивани пораз јер републиканци у Сенату имају 53 мандата (од укупно 100).

        Међутим, демократе се неће лако предати.

        Већ су објавиле да ће обавезати (они у Представничком дому имају већину) бившег Трамповог помоћника за националну безбедност Џона Болтона да дође на саслушање у правни комитет доњег дома Конгреса САД.

        Не крију да имају намеру да на том нивоу и даље воде истрагу против шефа државе.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари