Foreign Affairs: САД за просперитет није потребна глобална војна доминација

УТИЦАЈНИ ЛИСТ САВЕТУЈЕ ВАШИНГТОНУ ДА СЕ ЧУВА САВЕЗА СА С. АРАБИЈОМ И УВЛАЧЕЊА УКРАЈИНЕ У НАТО

* „Сједињене Државе треба да смање своје политичке циљеве и одбрамбене обавезе према Европи и Блиском истоку ради стабилности у тим регионима. Плус: Бела кућа треба да терет одговорности за сопствену безбедност пребаци на своје савезнике“

* „Не треба нам глобална војна доминација. Ако нам је нешто потребно, то је - да спасимо сопствену либералну демократију, поново изградимо партијску политику и повратимо поверење народа. Покушаји да задржимо доминацију само ће нас удаљавати од тог великог задатка“

__________________________________________________________

         ПЕНТАГОН је по завршетку Хладног рата, артикулисао доктрину глобалне доминације САД. Све је свео на идеју да Вашингтон треба да задржи војну супериорност у већини региона света како би сузбио конкуренцију других земаља, спречио појаву ривала и одржавао мир по разумној цени за Американце“, оценио је утицајни амерички лист Foreign Affairs.

         Његов колумниста Стивен Вертхајм био је притом директан на начин који се неће свидети америчкој либерално-глобалистичкој владајућој врхушки:

         „Ера униполарности је завршена. Стога су САД сада суочене са озбиљним избором: смањити трошкове и ризике или покушавати са задржавањем глобалног примата који ће се завршити гашењем  целог низа криза“.

         Вертхајм не крије да је склон првој опцији:

         „Сједињене Државе треба да смање своје политичке циљеве и одбрамбене обавезе према Европи и Блиском истоку ради стабилности у тим регионима. Поред свега осталог, Бела кућа треба да терет одговорности за сопствену безбедност пребаци на своје савезнике“.

         Вертхајм отворено сугерише Вашингтону да не преузима никакве нове обавезе које би могле да шкоде америчким интересима. Упозорава да САД морају избећи закључивање одбрамбеног споразума са Саудијском Арабијом и уздржати се од пријема Украјине у НАТО.

         У завршници текста пише:

          „Сједињеним Државама за сопствени просперитет није потребна глобална војна доминација. Ако нам је нешто потребно, то је - да спасимо сопствену либералну демократију, поново изградимо партијску политику и повратимо поверење народа. Покушаји да задржимо доминацију само ће нас удаљавати од тог великог задатка. Резултат ће бити спољна политика која непрестано измиче контроли и земља која губи осећај самоконтроле“.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари