Федерални суд: Трамп је имао право да у Портланд пошаље „зелене човечуљке“

ДЕМОНСТРАНТИ ПОД `КИШОМ` СУЗАВЦА, УЗВРАЋАЈУ РАКЕТАМА ЗА ВАТРОМЕТЕ

Убојни сузавац

* Медији, активисти и функционери Демократске партије већ пласирају тезе да је за све крив Владимир Путин од кога је Трамп наводно позајмио тактику коришћења „зелених човечуљака“ против политичких противника

* „Зелени човечуљцима“ су на Западу називали порипаднике руске армије који су 2014-те – без опаљеног меетка – сачували ред и мир на Криму. У руским медијима су их називали „финим момцима“

* Проблем демократа је и у томе што је најновија анкета Morning Colnsult показала да 58 одсто америчких бирача подржава распоређивање војске по градовима захваћеним нередима, а да се томе противи само 30 одсто

_____________________________________________________________________

        ВЕЛИКА маса демонстраната остала је ноћас испред зграде Федералног суда у Портланду, у америчкој држави Орегон, упркос правом пљуску сузавца који према њима испаљивали амерички федерални агенти.

        Та маса је узвраћала салвама ракета за ватромет.

        Хиљаде либерала-демократа и црначких активиста окупиле су се у центру Портланда одмах пошто је федерални судија одбио захтев државе Орегон да ограничи ангажовање федералних агената за сузбијање нереда у том граду.

         Већина учесника овог својеврсног `рата` са `Трамповим агентима` носила је маске и кациге.

        Лако је било уочљиво да су међу њима у главним улогама разне организоване групе.

        Федерални агенти, које је Трамп послао да угуше немире, похапсили су десетине маскираних, а опозициона Демократска странка тврди да је федерална интервенција погоршала већ двомесечну кризу у Портланду.

        Мајкл Дорф, професор уставног права на Универзитету Корнел, рекао је да федерална влада у Вашингтону "крши права појединаца и вероватно и Устав јер преузима овлашћења која су резервисана за савезне државе и делује на начин који прекорачује њена овлашћења".

        Демократска странка тврди да Трамп у Портланду `бруси` нову стратегију за свој реизбор у новембру, названу „Закон и ред“.

        Њни медији и активисти и функционери већ пласирају тезе да је за све крив Владимир Путин од кога је Трумп наводно позајмио тактику коришћења „зелених човечуљака“ против политичких противника.

        Ово није ни метафора ни претеривање, а постало је сасвим отворено откако је Трамп најавио почетак својеврсне „специјалне операције“.

        Политичка и медијска битка око „Трумпове војске" и њене употребе у Сједињеним Државама са сваким даном се све више разбуктава.

        Примера ради, у главној јутарњој емисији америчког телевизијског канала MSNBC већ је изговорено: „Расте забринутост због Трампове употребе малих зелених човечуљака. Председник Трамп појачава реторику и користи непозване и прикривене савезне трупе у америчким градовима“.

        Поменути Дорф већ је са озбиљним изразом лица упоредио Трампове поступке америчког председника са „анексијом Крима“.

        Едвард Лиус, главни стручњак за Америку Financial Times објавио је текст под насловом „Зелени човечуљци Доналда Трампа“.

        „Зелени човечуљцима“ су на Западу називали порипаднике руске армије који су 2014-те – без опаљеног меетка – сачували ред и мир на Криму. У руским медијима су их називали „финим момцима“.

        Проблем демократа је и у томе што је најновија анкета Morning Colnsult показала да 58 одсто америчких бирача подржава распоређивање војске по градовима захваћеним нередима, а да се томе противи само 30 одсто.

        Неки у САД  већ отворено прогнозирају да ће се у новембру – слично као са у Портланду – на улицама решавати ко је нови шеф државе: Доналд Трамп или Џо Бајден.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари