Џонсон: Сједињене Државе – за разлику од Немачке – нису подвукле црту поводом Косова

„РЕКАО БИХ ДА СУ У БЕРЛИНУ ПОВУКЛИ ЦРВЕНУ ЛИНИЈУ, А МИ – НИСМО“

* Радију Слободна Европа амерички сенатор Рон ЏОНСОН рекао: „Решење мора доћи од стране руководства и народа Србије и Косова. САД су ту само како би подржале и охрабриле решење спора. Желимо да руководству обе стране дамо простор да буду флексибилни и креативни, да пронађу решење за тај изузетно тежак проблем. Ја сам овде превасходно како бих пружио такву врсту подршке и подстрека

___________________________________________________________________________

         АМЕРИЧКИ републикански сенатор, председавајући Одбора Сената САД за унутрашњу безбедност Рон Џонсон, оценио је да је решење косовског питања у рукама Србије и Косова, док су САД ту да охрабре и подрже решење.

         Џонсон је у интервјуу за Радио слободна Европа рекао да САД, за разлику од Немачке, нису "подвукле никакву црту" по питању промене граница.

         "Решење мора доћи од стране руководства и народа Србије и Косова. САД су ту само како би подржале и охрабриле решење спора. Желимо да руководству обе стране дамо простор да буду флексибилни и креативни, да пронађу решење за тај изузетно тежак проблем. Ја сам овде превасходно како бих пружио такву врсту подршке и подстрека", рекао је Џонсон.

         Према његовим речима, српски и косовски званичници су озбиљни у проналаску решење, додајући да је разумљива забринутост становништва због "опасности од домино ефекта".

         "Мислим да је таква врста забринутости легитимна, али исто тако верујем да су српски и косовски лидери тога такође свесни, те то мора бити укалкулисано у сваку врсту решења. Али понављам, ми нисмо овде да бисмо диктирали о чему треба дискутовати, шта треба размотрити и какво коначно решење треба да буде. Ми смо овде да охрабримо и пружимо подршку", рекао је Џонсон.

         На питање о разликама између Немачке и САД о промени граница Џонсон је поновио: "Рекао бих да су они повукли црвену линију, док ми нисмо".

         "Али ми веома подржавамо дијалог који предводи Европска унија у смислу приближавања две стране. Поздрављамо тај дијалог, али не подвлачимо никакву црту", рекао је он.

         Џонсон је оценио да би решавање македонско-грчког вишедеценијског спора могло да буде пример Косову и Србији.

         Коментаришићу утицај Русије у региону, амерички званичник је додао да би Русија требало да буде пријатељски ривал а не супарник, и навео да Русија не нуди економски просперирет већ дестабилзацију.

         "Надам се да ће Владимир Путин променити мишљење и схватити да је за Русију најбољи пут сарадња. Дакле, не дестабилизација, већ сарадња са државама као што су и Србија и САД и европске силе, како би помогли да се успоставе мир и стабилност у Европи и у свету", додао је Џонсон.

         Амерички сенатор је јуче у Београду разговарао с председником Србије Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић и шефом дипломатије Ивицом Дачићем.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари