Демократе у доласку Лаврова у Белу кућу виде и „ужасну симболику“ и „могућу заверу“

ТРАМП ИМ ПОКАЗАО ДА ЗА ЊЕГА ВИШЕ НЕ ПОСТОЈЕ ДОСАДАШЊЕ ЦРВЕНЕ ЛИНИЈЕ ПРЕМА РУСИЈИ

* Конгресмен Адам Шиф, који игра једну од главних улога у импичмент-процедури, долазак Лаврова назвао је „победом руске пропаганде“. А лидер демократа у Конгресу САД Чак Шумер отишао још даље: „Трамп, Лавров и Помпео нашли су се потајно. Зар они то неку заверу смишљају?“

* Московски американолог Борис МЕЖУЕВ: „Трампа су након претходног сусрета са Лавровом, поред осталог, оптуживали да је Русији одао неке тајне израелске шпијунаже. А ово је његова демонстрација силе. У стилу: изволите, оптужујте! Спремате ми импичмент због Украјине, позваћу Лаврова – мени је свеједно. Демократе су Трампу напросто развезале руке. Сада он може да се среће чак и са Лавровом и Путином“

_________________________________________________________________

        СИНОЋНИ разговор у Белој кући Доналда Трампа и Сергеја Лаврова узбуркао је америчке политичке страсти и преко „тачке кључања“ до које их је довела импичмент-процедура.

        Демократе су већ објавиле да у доласку шефа руске дипломатије у Овални кабинет постоји чак могућа завера.

        Чим се растао од Лаврова, Трамп се огласио твитом у којем тврди да је руског министра упозорио да је недопустиво мешање руских тајних служби у наредне америчке председничке изборе.

        Лавров је ово у мекој форми демантовао, али је нагласио да је са председником САД разговарао у „атмосфери међусобног разумевања“.

        Открио је да је државном секретару САД, Мајклу Помпеу, четири пута предлагао да се објави преписка између Москве и Вашингтона (од септембра 2016-те до јануара 2017-те, дакле – у време владавине Барака Обаме) поводом „мешања“ у претходне, наводно на Трамповој страни.     

        Демократе и са њима повезане медије разбеснела је сама појава Лаврова у Белој кући.

        Бивши амерички амбасадор у Москви Мајкл Мекфол оценио је да постоји „ужасна симболика“ у томе што је Трамп након окупљања „нормандијске четворке“ у Паризу у Вашингтон позвао Лаврова а не председника Украјине Владимира Зеленског.

        Конгресмен Адам Шиф, који игра једну од главних улога у импичмент-процедури, долазак Лаврова назвао је „победом руске пропаганде“.

        Лидер демократа у Конгресу САД Чак Шумер отишао је још даље, изјавивши да му све личи на могућу  „заверу“:

        „Трамп, Лавров и Помпео нашли су се потајно. Зар они то неку заверу смишљају?“

        Кремљ је саопштио да су преговори руског министра у Вашингтону „позитиван догађај“, али да се још не може говорити о померањима у руско-америчким односима.

        Московске аналитичаре зато је највише занимало: због чега се Трамп – који је две године фактички избегавао свако „отварање према Русима“ – одједном одлучио да пређе ту своју црвену линију.

        Американолог Борис Межуев то види овако:

        „Трампа су након претходног сусрета са Лавровом, поред осталог, оптуживали да је Русији одао неке тајне израелске шпијунаже. А ово је била његова демонстрација силе. У стилу: изволите, оптужујте! Спремате ми импичмент због Украјине, позваћу Лаврова – мени је свеједно. Наравно, Трамп зависи од своје Републиканске партије која такође није расположена према Русији. Само, она нема куд, а демократе су Трампу напросто развезале руке. Сада он може да се среће чак и са Лавровом и Путином“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари