Демократе: Трамп предлаже одлагање избора јер се боји свог пораза

ХОЈЕР: У АМЕРИЦИ НЕ ПОСТОЈЕ ДИКАТОРИ КОЈИ ИЛЕГАЛНО ПОНИШТАВАЈУ ИЗБОРЕ

Чак Шумер, Ненси Пелоси и Стени Хојер

* Спикер Представничког дома Ненси ПЕЛОСИ цитирала овај став  америчког устава. „Само Конгрес може одредити дан када ће се гласати. Тај дан је исти у Сједињеним Државама

_____________________________________________________________________

        ДОНАЛД Трамп је предложио да се испита могућност одлагања избора за шефа државе заказаних за 3. новембар 2020. због страха од великог пораза, наводи се у писаној изјави лидера Демократске већине у Представничком (доњем)дому САД Стени Хојера.

        „У Америци не постоје диктатори који илегално поништавају изборе. Председник Трумп нема овлашћење да откаже или одложи изборе који ће бити одржани 3. новембра. Ово би и он знао да је прочитао Устав САД на којем се заклео да ће га бранити и штитити. Његови стални напори да подрије и одгоди предстојеће изборе нису ништа друго него страх од онога што ће, како показују анкете, бити његов значајан пораз“ – оценио је Хојер.

        Према његовим речима, Трамп "наставља са покушајима да посеје сумњу у гласање путем поште, иако је то сигуран и веродостојан начин изражавања свог мишљења на предстојећим новембарским изборима".

        „Јасно је да председник [Трамп] покушава да скрене пажњу са мрачних економских вести од јутрос (амерички БДП је у другом тромесечју пао за 32,9% у поређењу са истим периодом прошле године) и потпуним неуспехом његове администрације да изађе на крај са епидемијом“ - додао је Хојер.

        Спикер Представничког дома Ненси Пелоси (демократа из Калифорније) цитирала је овај став  америчког устава. „Конгрес може одредити дан када ће се гласати. Тај дан је исти у Сједињеним Државама“.

        „Нећемо одлагати изборе", додао је сенатор Џон Барако.

        На сличан начин су се огласили и сенатори Марко Рубио (са Флориде), Линдси Грејем (Јужна Каролина) и вођа републиканске мањине Кевин МекКарти (из Калифорније).

        Шеф Националног комитета Републиканске партије Рон МекДенијел указао је на очигледност да Трампа разуме да нема овлаштења за одлагање избора. А да се једино противи покушајима демократа да ширењем обима гласања путем поште системски САД лише фер избора.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари