Чак 16 америчких савезних држава тужило Трампа због увођења ванредног стања

ТУЖБА ПОДНЕТА ОКРУЖНОМ СУДУ НА СЕВЕРУ КАЛИФОРНИЈЕ КОЈА ЈЕ НА ЧЕЛУ `ПОБУНЕ`

* И три земљопоседника из Тексаса и једна еколошка група поднели прву тужбу против најновије одлуке шефа државе, наводећи да она представља кршење Устава и да угрожава њихова имовинска права

________________________________________________________________________

           ШЕСНАЕСТ америчких савезних држава, предвођених Калифорнијом, тужило је администрацију америчког председника Доналда Трампа због одлуке да прогласи ванредно стање како би се обезбедила средства за изградњу зида дуж америчко-мексичке границе.

           Тужба поднета Окружном суду у северном делу Калифорније долази само неколико дана након што се Трамп у петак позвао на ванредна овлашћења, пошто је Конгрес претходно одбио да испуни његов захтев за исплату 5,7 милијарди долара за изградњу зида који је био његово предизборно обећање током председничке кампање 2016. године, преноси Reuters.

           "Данас, на Дан председника, тужимо председника Трампа пред судом како би обуставио своју злоупотребу председничких овлашћења", наводи се у саопштењу калифорнијског државног тужиоца Гзавијеа Бесере.

           "Тужимо председника Трампа како бисмо га спречили да самостално опљачка средства пореских обвезника која је Конгрес законито издвојио за народ наше земље. За већину нас, Кабинет председника није место за позориште", додао је државни тужилац из редова демократа.

           Три земљопоседника из Тексаса и једна еколошка група су у петак поднели прву тужбу против најновије одлуке Трампа, наводећи да она представља кршење Устава и да угрожава њихова имовинска права.

           Британска агенција оцењује да би правни спорови могли да успоре Трампове напоре за изградњу зида, који је, како тврди, неопходан ради онемогућавања илегалне имиграције и трговине дрогом.

            (Tanjug)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари