Болтон: САД ће у сајбер-простору изводити офанзивне операције без лимита

АМЕРИКАНЦИ СЕБЕ ТРЕТИРАЈУ КАО ЈЕДИНУ СУПЕРСИЛУ И У САЈБЕР-ПРОСТОРУ

* Трампов помоћник за националну безбедност амбиције Вашингтона је америчким финансијским менаџерима овако објаснио: „Наш циљ је да Русији, а и сваком другом ко буде водио сајбер-операције против нас, поручимо: платићете цех ако утврдимо да  делујте против нас. И присиљаваћемо вас да га плаћате све док не схватите суштину: да плаћате превелику цену“

* САД су свију Сајбертратегију“ утврдиле у новембру 2018-те, а у њој се `противницима` отворено називају  Русија, Кина, Иран и Северна Кореја. И још наглашава: „Америчке вредности морамо ширити по целој планети. То је један од циљева Америке, а технологије су средство за то. Отворени интернет служи ширењу америчких вредности. Ако ауторитарне државе буду ограничавале интернет својим народима – за то их треба казнити“

___________________________________________________________________

          БЕЛА кућа је објавила да ће Сједињене Државе одсад изводити офанзивне операције у сајбер-простору без икаквих (само)ограничавања.

         Ово звучи баш амерички, а Џон Болтона, помоћник Доналда Трампа за националну безбедност дао је и објашњење које је потпуно у том духу:

         „Наш циљ је да Русији, а и сваком другом ко буде водио сајбер-операције против нас, поручимо: платићете цех ако утврдимо да  делујте против нас. И присиљаваћемо вас да га плаћате све док не схватите суштину: да плаћате превелику цену“.

         Болтон је овако наступио на форуме америчких финансијских менаџера у Вашингтону.        

         У извештају специјалног тужиоца за „руско мешање“ Роберта Милера  тврди се да се Русија 2016-те мешала у америчке председничке изборе преко социјалних мрежа и хакерских напада и да је желела да буде изабран Трамп, али да не постоје докази да су Трамп и његов изборни штаб били у завери са Русијом и да су са њом било шта координирали.

         „Сајберстратегија САД“ појавила се у новембру 2018-те, а Болтон је признао да ће она бити полазна тачка и оријентир у `офанзиви` коју је најавио.

         Пуни назив стратегије је “National Cyber Strategy of the United States of America”. Претходни документ тог типа био је у САД утврђен пре 15 година.

         Трамп је прецизирао да ће она служити и `процвату Америке` и ширењу њеног утицаја у свету.

         Тај документ користи и ове термине: државе-противници, државе-истомишљеници, кажњавати, присиљавати да плате, суочавати са последицама и неодговорно понашање...

         Сједињене Државе себе у Стратегији третирају као једину суперсилу која је и сада а биће и у будуће светски лидер у свему, па и у сајбер-простору.

         Стратегија као нешто неспорно нуди и тврдњу да цео свет „поздравља америчко лидерство“.

         Наглашава да је супериорност у технологијама кључна за америчку доминацију. Посебно у сајбер-простору.

         У овом контексту се наводи: „Америчке вредности морамо ширити по целој планети. То је један од циљева Америке, а технологије су средство за то. Отворени интернет служи ширењу америчких вредности. Ако ауторитарне државе буду ограничавале интернет својим народима – за то их треба казнити“.

         У Стратегији се отворено `противницима` називају  Русија, Кина, Иран и Северна Кореја.

         За Кину се наводи да сајбер-простор користи за економску шпијунажу и крађу америчке интелектуалне својине које вреди трилионе долара.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари