Politico: Трамп ће од Конгреса САД затражити повећање буџета за супротстављање Русији и Кини

ЗАХТЕВАЋЕ И ЗНАТНО ПОВЕЋАЊЕ БУЏЕТА NASA ЈЕР ЖЕЛИ ИСКРЦАВАЊЕ НА МЕСЕЦ ВЕЋ 2024.

* Трампова власт је пре две године утврдила Стратегију националне одбране чија је централна тачка - супарништво са суперсилама Русијом и Кином, а не више Блиски Исток, Авганистан, тероризам и локални ратови. Politico процењује да ће финансирање те оријентације буџет САД „скупо платити“, али – не открива о каквој суми ће се радити

___________________________________________________________________

        АДМИНИСТРАЦИЈА Доналда Трампа има намеру да од Конгреса САД затражи да јој одобри више новца за „супеотстављање Русији и Кини“.

        Нова финансијска година почеће у САД 1. октобра, а амерички лист Politico тврди да ће Трамп „додатне милионе“ за ту сврху званично затражити већ наредне недеље.

        Исти лист је подсетио на Трампово обећање да ће САД изаћи из „бесконачних ратова на Блиском истоку“ и указао да ће Пентагон – чим то повлачење буде реализовано – имати на располагању жељене „додатне милионе“ које ће моћи да употреби портив Русије и Кине.

        Трампова власт је пре две године утврдила Стратегију националне одбране чија је централна тачка - супарништво са суперсилама Русијом и Кином, а не више Блиски Исток, Авганистан, тероризам и локални ратови.

        Politico процењује да ће финансирање те оријентације буџет САД „скупо платити“, али – не открива о каквој суми ће се радити.

        Наводи, међутим, да ће из буџета Пентагона бити потрошено 7,2 милијарде долара за подизање „Трамповог зида“ на граници са Мексиком.

        The Washington Post је у исто време објавио да ће трамп већ кроз два дана од Конгреса затражити преко $25 милијарди за „програм освајања Месеца“.

        А да ће три милијарде – од те суме – бити усмерене у развој космичких бродова у оквирима програма Artemis.

        Исти лист оцењује да ће то – ако прође – бити највеће повећање буџета NASA протеклих година.

         Јер, NASA је прошле финансијске године имала буџет од $19 милијарди, а у овој – на нивоу $22 милијарде.

        Трамп жели да се Американци искрцају на Месец већ 2024-те – пре истека његовог другог председничког мандата.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари