Франциско у Улан Батору: Данашњем свету би добро дошла искуства „Pax Mongolica“

МОНГОЛИЈА ИМА МАЊЕ ОД 1.500 КАТОЛИКА, АЛИ У ЊОЈ ДЕЛУЈУ МИСИОНАРИ ВАТИКАНА

* Потпуно заобишавши чињеницу да су се „различити народе Евроазије“ у том царству нашли против своје воље, папа нагласио да је оно на свом врхунцу било у стању да искористи квалитете народа који су га чинили за добро општег развоја

_________________________________________________________

        ЗА ВРЕМЕ посете Монголији, папа Франциско је изразио наду да ће светска заједница превазићи садашњи период сукоба и вратити се у еру мирног постојања.

        Овако је наступио приликом сусрета са монголским председником Ухнагијином Хурелсухом. Истовремено је као пример навео „Pax Mongolica“ – време мира које је наступило у време процвата Монголског царства од 13. до 15. века.

        „Pax Mongolica“ је термин који се користи за описивање периода када су под влашћу или утицајем Монголског царства били различити народе Евроазије.

        Потпуно заобишавши чињеницу да су се „различити народе Евроазије“ у том царству нашли против своје воље, папа је нагласио да је оно на свом врхунцу било у стању да искористи квалитете народа који су га чинили за добро општег развоја.

        Изразио је наду да би тај модел у овом тренутку омогао бити драгоцен и поново предложен.

        Председник Монголије је истакао да су достигнућа током периода „Pax Mongolica“ допринела развоју међусобног разумевања и поштовања међу различитим народима.

        Франциско му је предао оверену копију писма које је Гујук, кан Монголског царства, написао папи Иноћентију Четвртом 1246. године. То писмо је било одговор на посету папских емисара који су дошли на исток да разјасне намере и политику владара Монголије.

        Папа се састао са католичким мисионарима и свештеницима у катедрали Светих апостола Петра и Павла у Улан Батору.

         Монголија има малу католичку заједницу, која се процењује на око 1.450 људи.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари