The Wall Street Journal: Амерички носачи авиона више нису претња Русији и Кини

ЗБОГ МОЋНИХ ПРОТИВНИЧКИХ РАКЕТА ВИШЕ СМЕЈУ ДА ИМ СЕ ПРИБЛИЖЕ НАЈВИШЕ НА 1800 КМ

* Војни експерт Џери ХЕНДРИКС: „Ако се на палубама носача авиона у блиској будућности не појаве летелице великог домета, са пилотима или беспилотне, наше ударне групе бродова неће моћи значајније да утичу на обуздавање Русије и Кине“

____________________________________________________________

       НАШИ носачи авиона су рањиви и немоћни против руских и кинеских ракетних пројектила, написао је војни експерт пензионисани капетан америчке морнарице Џери Хендрикс за The Wall Strees Journal.

       Указао je да амерички ратни бродови имају велику ману: нису у стању да туку по циљевима на обали, односно – на копну. И додатно разјаснио:

       „Да би се САД такмичиле са Кином и Русијом, наша морнарица мора имати знатно већи домет. Сада и Кина и Русија имају ракете које значајно компликују, ако не и потпуно искључују могућност приближавања наших носача авиона њиховим територијама“.

       Хендрикс додатно прецизира:

       „Наши носачи авиона са пратећим бродовима не могу да се приближе обали на удаљеност мању од 1800 километара, што територије Русије и Кине остављаизван домашаја авиона-бомбардера F/A-18“.

       Аутор утицајног The Wall Strees Journal има и упозорење за Пентагон:

       „Ако се на палубама носача авиона у блиској будућности не појаве летелице великог домета, са пилотима или беспилотне, наше ударне групе бродова неће моћи значајније да утичу на обуздавање Русије и Кине“.

       Амерички Defense One оценио је да су Оружане снаге Русије „у најбољој форми током протеклих деценија“, а да „продубљивање стратешке координације између Москве и Пекинга подрива предности Вашингтона“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари