Хиперсонични завршио у Тихом Океану

Неуспешно тестирање најбржег авиона на свету

Falcon HTV-2

Штета се процењује на око 300 милиона евра

       ТЕСТ најбржег авиона на свету америчке војске неславно је пропао! Како јавља Guardian,  хиперсонични Falcon HTV-2 је само 36 минута после лансирања престао да шаље сигнал научницима задуженим за надзор мисије.

       Најсавременија беспилотна летелица чије су техничке карактеристике превазилазиле све могућности постојећих авиона, сурвала се у Тихи океан пошто се из суб-орбите спуштала према Земљиној површини. Према незваничним информацијама штета се процењује на око 300 милиона долара.

       Први део теста који је подразумевао лансирање Falcona HTV-2 из војне базе Ванденберг у Калифорнији (око 200 километара северозападно од Лос Анђелеса) прошао је како је и било планирано те је авион успешно одлетео ка рубу свемира при чему је требало да развије брзину од чак 21.000 километара на сат.

       При повратку на Земљу дошло је међутим до потешкоћа, те је суперавион задао нову мисију научницима на којима је да утврде узрок пада. Амерички војни аналитичари нису пак, нимало изненађени губитком авиона јер је хиперсонични пробни лет -програм још увек у повоју.

-       Чак и губитак оваквог чуда технике може бити користан уколико се прикупе корисне информације о томе шта је током лета функционисало, а шта није. Суштина је анализирати шта се тачно десило пет секунди пре него што је Falcon изгубио контакт са Земљом, изјавио је амерички војни аналитичар Џон Пајк.

        Америчка војна агенција DARPA задужена за хиперсоничну мисију користила је социјалну мрежу Twitter на којој је и објавила почетак и статус лета. Агенција је одмах по полетању потврдила да се да је лансирање било успешно  и да се и да се суперавион одвојио од ракете како је и било планирано. Међутим, мисија преноса и мерења података током лета изгубљена је, кратко је саопштила DARPA.

       Falcon HTV-2 је иначе, први пут лансиран у орбиту 22.априла 2010 када је слетео на Земљу после девет минута лета, и за то време је за 139 секунди успео да развије брзину чак 22 пута већу од брзине звука.

И. Икраш

Фото: DARPA

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари