САД раде на борбеном авиону-платформи шесте генерације

НАВОДНО ЋЕ БИТИ ТРИ ПУТА СКУПЉИ ОД F-35, А ЦЕО ПРОЈЕКАТ ЋЕ КОШТАТИ $300 МИЛИЈАРДИ

* Пројекат те летелице назван је Penetration Counter AIR (PCA), па треба да буде „средство за пробијање одбране у ваздуху и за доминацију у њему“

* Амерички високи војни званичник Том Коглитор изнео је да ће задатак РСА бити праћење америчких бомбардери док су над непријатељском територијом, уништавање непријатељских  борбених авиона, удари по непријатељским системима ПВО и пресретачке мисије у функцији одбране

* За `платформу` се прави мотор који тренутно наводно постиже 200 кН потиска са мањом потрошњом горива за 25% у односу на моторе који се користе на Ф-35. Ово је – ако је истинито – огроман пробој јер нико никада није направио тако мале и економичне моторе са тако великим потиском

______________________________________________________________________

       ПОМОЋНИК америчког министра (секретара) за набавке за ратно ваздухопловство - Вил Ропер – проговорио је о „борбеним авионима будућности“.  О Next Generation Air Domination (NGAD)…

       Нагласио је да ће то бити борбени авион шесте генерације и устврдио да су већ почела тестирања његових летачких могућности.

       Навео је да је тај авион нова генерација у односу на Ф-22 и Ф-35.

       Американци планирају да њихова „шестица“ уђе у употребу за пет до седам година и да `остане у служби` око 15 година, након чега би уступила место `седмици`...

       Рачунају да ће са „шестицом“ остварити одлучујућу војну предност у ваздуху.

       Ропер се с једне стране хвали „магичним могућностима нове машине“, а с друге – набацује да то неће бити ловац.

       Генерално, на основу оно мало података што је открио, може се рећи само једно - Американци су успешно испробавали лет нечега.

       Нешто што су врло брзо развили и са чиме ће се у будућности борити за доминацију у ваздуху.

       Како је рекао Ропер, будући авион је саставни део пројекта који САД треба  да осигура ваздушну супериорност.

       Пројекат те летелице назван је Penetration Counter AIR (PCA), па треба да буде „средство за пробијање одбране у ваздуху и за доминацију у њему“.

       Први амерички отворени документ у којем се помиње PCA је такозвани „План лета 2030“, који су објавиле америчке ваздухопловне снаге 2016. године, а описује правац развоја ваздухопловства до 2030. године.

       Бивши заменик команданта америчког ратног ваздухопловства Алекс Гринкевич о РСА је рекао да то неће бити ловац већ „платформа“ са сензорима и великим бројем оружја великог домета.

       РСА треба стелс-платформа која захваљујући томе лако и непримећено продире у туђи ваздушни простор. Истовремено, њени системи за откривање циљева (радар и други) на великим удаљеностима откривају непријатељске авионе и копнене системе за навођење.

       Према Гринкевичу, РСА ће служити за ваздушно извиђање и обезбеђивати тачне координате копнених циљева за различите навођене пројектиле.

       Амерички високи војни званичник Том Коглитор изнео је да ће задатак РСА бити праћење америчких бомбардери док су над непријатељском територијом, уништавање непријатељских  борбених авиона, удари по непријатељским системима ПВО и пресретачке мисије у функцији одбране.

       Конгресни Буџетска служба Конгреса САД проценила је да ће програм PCA коштати 300 милиона долара.

       Није ни чудо. „Шестица“ треба да буде већа од Ф-35 јер је немогуће обезбедити и велики домет и велику количину различитог оружја на малој `платформи` са слабим моторима.

       Pratt&Vhitnei и General Electric већ  раде на такозваном адаптивном млазном мотору, који амерички инжењери у шали називају „трокружним”. Зато што млаз током лета може усмеравати у различите кругове, радећи или као високо ефикасан турбовентилатор, или у функцији максималног потиска.

       Тренутно наводно постиже 200 кН потиска са мањом потрошњом горива за 25% у односу на моторе који се користе на Ф-35.

       Ово је – ако је истинито – то је огроман пробој јер нико никада није направио тако мале и економичне моторе са тако великим потиском.     
       Пентагон наводно планира да набави 414 „шестица-платформи“ из пројкекта PCA.

       Упркос томе што ће – по проценама – бити три пута скупљи од F-35.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари